Rozengracht 184

Adres: Rozengracht 184
Oud adres: DD357, wijk 41, klein nr. 81, kadaster E603, verponding 2403
Postcode: 1016NK

(5 afbeeldingen)

Eenvoudig woonhuis, in de kern 17de-eeuws, in 1876 ingrijpend verbouwd door de voorgevel te vernieuwen en het pand met een verdieping te verhogen. Toen kwam de huidige lijstgevel tot stand. De ingangspartij met stoep en twee ingangsdeuren is in 1907 verwijderd toen van het woonhuis een winkelpand werd gemaakt.

Op Rozengracht 184 zit een plaquette in de gevel met tekst "Hier stond Rembrandt's laatste woning, Anno 1669". De nrs. 186-190 bestaan niet omdat links in Rembrandts woonhuis een overbouwde gang was, de Roomolengang, die leidde naar een drietal inpandige woningen. Hieruit blijkt dat de beroemde schilder in zijn laatste jaren in een relatief armoedig deel van de stad woonde. Misset heeft tekeningen gemaakt van het sterfhuis van Rembrandt.

• I.H. v. E. 'Het huis op de Rozengracht'. Maandblad Amstelodamum 56 (1969): p. 180-183
  • W. Hofman. 'Afbeeldingen van Rembrandt's sterfhuis'. Maandblad Amstelodamum 56 (1969): p. 184-188