Beursplein

Fonteinen en lantaarns

Adres: Beursplein
Gebouwtype: Straatmeubilair
Bouwjaar: ±1903Â
Architect: H.P. Berlage

(5 afbeeldingen)

Op het Beursplein staat straatmeubilair ontworpen door Berlage in 1903: een aantal lantaarns en paardendrinkbakken. De lichtmasten staan in lijn met de Beurs en stonden oorspronkelijk op een iets verhoogd plein. Bij de herinrichting van het Beursplein in 2017 zijn de lichtmasten en de paarddrinkbakken gerestaureerd. Uit de drinkbakken loopt nu weer water. Zie: Beurs van Berlage.

Architect: Berlage, H.P.
Jaartal: 1930±
Bouwstijl: ?
Jaartal: 1930±
Bouwstijl: ?

Adres: Beursplein
Inschrijvingsdatum: 22-04-2002
Redengevende omschrijving: Inleiding. In 1930 op het Beursplein tot stand gekomen zes LANTAARNS en twee FONTEINEN naar een ontwerp van H.P. Berlage in een Late Amsterdamse School-stijl. Twee lantaarns zijn geplaatst tegen en aan weerszijden van de trappen die toegang geven tot de hoofdintree van de Koopmansbeurs aan het Beursplein. De opdracht werd vermoedelijk verleend door het Gemeentelijk Energie Bedrijf van de gemeente Amsterdam. De 6 lantaarns zijn door deze zelfde dienst in 1975 gerestaureerd. Omschrijving. Zes gietijzeren en cylindervormige lantaarns op een hardstenen sokkkel. De cylinder bestaat uit een fijn ajour maaswerk van ruitvormige patronen met net boven het midden een kraag van rozetten. Boven de ronde glazen bol een sierkap met opengewerkte bolvormige bekroning. Twee ronde fonteinen van natuursteen geplaatst in een ronde bak met opstaande rand, eveneens van hardsteen. De fonteinbak staat op vier korte poten. Onder de rand van het waterreservoir vier abstract vormgegeven waterspuwers. In het waterreservoir een ronde cylindervormige verhoging met gietijzeren sierbekroning waarin een vanuit de grote, ronde bak omhooglopende waterspuwer. De cylindervormige verhoging is aan de onderzijde voorzien van vier eenvoudige en van koper vervaardigde waterspuwers. Waardering. Zes lantaarns en twee fonteinen naar een ontwerp van H.P. Berlage uit 1930 zijn van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde vanwege de esthetische kwaliteit van het ontwerp alsmede van belang vanwege de relatie tot de Koopmansbeurs en de situering op het Beursplein.

Straatmeubilair ontworpen door Berlage op het Beursplein
Lantaarns op het Beursplein