Home Binnenstad Objecten Afbeeldingen Berichten Contact

Herengracht bij 436

  1. Identificatie
  2. Beschrijving
  3. Literatuur
  4. Register
  5. Afbeeldingen
  6. Google Maps

Adres: Herengracht bij 436
Gebouwtype: Overige objecten
Geveltype: Lijstgevel
Bouwjaar: 1954, 1963
Architect: F.A. Warners en C.B. Posthumus Meijes

(3 afbeeldingen)

Tuinhuis met beelden Diana en Apollo op de gootlijst, vazen en bladconsoles, staat achter Herengracht 436 maar stond oorspronkelijk achter Herengracht 434 (verplaatst in 1954), toen nog zonder schilddak. Om het te laten passen op het bredere kavel zijn links en rechts vleugels toegevoegd. Fischer schrijft de beelden, evenals de top van Herengracht 434 toe aan Anthonie Turck, gemaakt in opdracht van de weduwe Christoffels.

N.B. Deze beschrijving is zo kort omdat wij nog niet de kans hebben gehad dit pand te bezoeken en te beschrijven. Als u vindt dat wij snel langs moeten komen, laat het ons weten!

P.M. Fischer. Ignatius en Jan van Logteren, Beeldhouwers en stuckunstenaars in het Amsterdam van de 18de eeuw. Alphen aan de Rijn, 2005: p. 78

Monumentenstatus: GM
Monumentennummer: 280202
Adres: Herengracht 436
Adressen: Herengracht 436
Inschrijvingsdatum: 31-01-2006
Redengevende omschrijving: geen beschrijving

RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.

Tuinhuis met borstbeelden Diana en Apollo.
Tuinhuis met borstbeelden Diana en Apollo.
Tuinhuis Herengracht 434
Tuinhuis Herengracht 434
Restauratietekening
Restauratietekening

Laatste wijziging: september 2021

[Over deze website]   [Contact opnemen]   [Inloggen]