Oud adres: CC706, wijk 56, klein nr. 663, kadaster I1747, verponding 3175
Postcode: 1017EM
Architect: Arthur Staal (1973), Benthem Crouwel (2020)
Opdrachtgever: Abraham Calcoen (1669), Jan Joost Marcus (1770)

(9 afbeeldingen)

Dwarshuis, oorspronkelijk stonden hier twee huizen onder een dak, in ca. 1770 gewijzigd in een dubbel huis met dubbele stoep onder een rechte trigliefenlijst met een groot driehoekig fronton op een middenrisaliet (die al aanwezig was in de oude situatie), versierde deuromlijsting in Lodewijk XV-stijl. Deur en bovenlicht 19de-eeuws. Achter het pand staat een kantoorgebouw ontworpen door Arthur Staal in 1963, werd in 1980 ingrijpend gewijzigd en kreeg in 2020 een make-over van Benthem Crouwel.

Inschrijvingsdatum: 17-06-1970
Redengevende omschrijving: Dubbel huis, in 1770 samengesteld uit twee 17e eeuwse huizen, waarvan de van een middenrisaliet en hoeklisenen voorziene gezamenlijke gevel (XVII) bij die gelegenheid onder een triglyfenlijst met fronton is gebracht; uit dezelfde tijd versierde stoep, Louis XV balusters en gesneden deuromlijsting. Deur, bovenlicht en roedenverdeling midden XIX.

Ingangspartij met dubbele stoep
Detail van de deuromlijsting in Lodewijk XV-stijl