Postcode: 1016EC
Opdrachtgever: Abraham Romswinckel (1657-1738) (1712)

(25 afbeeldingen)

Lijstgevel met rechte lijst in Lodewijk XIV-stijl met 4 consoles en gesloten attiek, zijlisenen, entree met zandstenen deuromlijsting en raamomlijsting in middentravee (zeldzaam). In 2000 werd de versoberde gesloten attiek voorzien van de huidige gereconstrueerde attiek met middenverhoging en ingeschilderd familiewapen. Interieur: zaal in Lodewijk XIV-stijl met stucwerkplafond met daarin een plafondschildering op stuc: illusionistische voorstelling van koningin Sheba en koning Salomo (figuren staan achter een balustrade die het middendeel voor een wolkenlucht vrijlaat).

Dit statige grachtenhuis heeft een fraaie lijstgevel in de vormgeving van de Lodewijk XIV-stijl onder een rechte lijst met vier consoles en een gesloten attiek. De gevel wordt aan beide zijden omlijst door zogenaamde zijlisenen. Bijzonder is dat dit grachtenhuis een ingang in de middelste raamas heeft. Dat komt bijna nooit voor, omdat het bij het standaard-brede grachtenhuis van drie raamassen praktischer is om de ingang aan de linker- of rechterzijde te plaatsen. Het voordeel van de ingang in het midden is dat de ingang kan worden opgenomen in de deur- en raamomlijsting van de geaccentueerde middenas. Dat komt de symmetrie - een klassiek ideaal - ten goede. Vergelijk deze gevel maar eens met die van Herengracht 284.

In 2000 werd de versoberde gesloten attiek, waarvan alle ornamentiek verdwenen was, voorzien van de huidige gereconstrueerde attiek met middenverhoging en ingeschilderd familiewapen. Als informatie voor deze reconstructie diende de tekening in het Grachtenboek van Caspar Philips. Het ontwerp is van Neil Kesper.

Het huis bevat een verrassing. De fraaie zaal in het achterhuis in de vormgeving van Lodewijk XIV heeft een stucwerkplafond met een plafondschildering. Er zijn in Amsterdam maar drie voorbeelden bekend van een beschildering direct op stuc (de andere voorbeelden zijn Keizersgracht 162 en Keizersgracht 241). Doorgaans worden beschilderingen op doek aangebracht. Deze ca. 9 bij 6 meter grote beschildering betreft een voorstelling van de ontmoeting van koningin Sheba met koning Salomo in Jeruzalem (1 Koningen 10:1-3; 2 Kronieken 9:1-2). De figuren staan achter een balustrade die het middendeel voor een wolkenlucht vrijlaat. De illusionistische voorstelling heeft door de combinatie met geschilderde architectuurvormen een bedrieglijk driedimensionaal effect, waardoor wij als toeschouwer als het ware deelnamen aan de voorstelling die zich boven onze hoofden afspeelt. De plafondschildering is gebaseerd op een ontwerp van een plafond van Daniel Marot uit 1712 en wordt toegeschreven aan Pieter Jansz. van Ruyven. In het ontwerp van Marot is een voorstelling getekend in het middenveld die sterk op de bestaande plafondschildering lijkt. In de periode waarin dit plafond tot stand kwam, woonde de groothandelaar in zijde en garen, Abraham Romswinckel (1657-1738), in dit huis. Hij was 'geheimraad' en resident van de koning van Pruisen. De datering van 1712 van de ontwerptekening en het ontwerp, de wijsheid van koning Salomo en de handel, maken het waarschijnlijk dat Romswinckel de opdrachtgever is geweest.

Romswinckel liet ook geschilderde behangsels maken, die in combinatie met het plafond een spectaculair geheel vormden. Helaas werden de behangsels in de 20ste eeuw verwijderd (vermoedelijk in de jaren vijftig).

• Janneke Cok. 'De plafondschildering van Keizersgracht 265.' Binnenstad 118 (dec. 1989)
  • J. Dullaart. 'Met plank of doek bekleed'. Amsterdamse figuratieve plafondschilderingen uit de zeventiende en begin achttiende eeuw. Amsterdam (ongepubliceerde doctoraalscriptie UvA), 2003: p. 34, 104
  • J.H. van Litsenburg. 'Restauratie van een beschilderd plafond op Brussels stucwerk'. Maandblad Amstelodamum 85 (1998): p. 41

Adressen: Keizersgracht 265 A B C D E
Inschrijvingsdatum: 05-06-1970
Redengevende omschrijving: Pand met gevel onder rechte lijst met consoles (XVIII/plm 1725), met gebeeldhouwde ingangspartij en vensterversiering.

Kroonlijst en gereconstrueerd attiek
Deur- en raamomlijsting in Lodewijk XIV
Keizersgracht 265 in 1958
Restauratietekening Neil Kesper 1999
Eén van de varianten van de reconstructie van de attiek. Tekening Neil Kesper 1999
Nieuw gemaakte middenverhoging voor de attiek (ontwerp van Neil Kesper)
Gereconstrueerd attiek met middenstuk met kuif
18de-eeuws plafond in de Lodewijk XIV-stijl met een schildering op stuc met voorstelling koningin Sheba en koning Salomo.
Plafondschildering op stuc met voorstelling koningin Sheba en koning Salomo (detail).
Detail van het stucwerk in de vormgeving van Lodewijk XIV van het plafond.