Postcode: 1016EB
Bouwstijl: Empire

(7 afbeeldingen)

Laat-18de-eeuwse of vroeg-19de-eeuwse lijstgevel met rechte bloklijst met twee consoles, bovenste verdieping heeft nog zijn oude roedeverdeling, deuromlijsting met fraai Empire snijraam.

Op de kaart van Balthazar Florisz. van Berckenrode uit 1625 is een drieling-trapgevel te zien, waarvan eind 18de eeuw de gevel van het middelste pand, thans Keizersgracht 249, nog aanwezig was. De drie koopmanshuizen waren gebouwd op twee kavels die in 1615 werden gekocht door Jan Brouwer. Het middelste huis was 25 voet (7, 1 m) breed, terwijl de twee huizen aan weerszijden (nr. 247 en 251) 17,5 voet (5 m) breed waren, elk met een trapgevel met grote trappen met vleugelstukken, in de stadsstijl van Hendrick de Keyser (ondermeer herkenbaar aan de in tweeën gedeelde muurdammen). Achter de drie panden stond een groot achterhuis, waarvan niet duidelijk is of het geheel bij Keizersgracht 249 behoorde of uit drie afzonderlijke achterhuizen bestond.

Het huis kwam in 1670 in handen van Gijsberto van Susteren. Het bleef vele jaren daarna in bezit van de familie. Pas in 1775 kwam het in andere handen, namelijk van Barend Stemberg. Spoedig daarna kreeg het pand het huidige aanzien, onder een rechte blokkenlijst met twee consoles. Het snijraam heeft pijlen.

Adressen: Keizersgracht 249 1,2,3,HA,HV
Inschrijvingsdatum: 05-06-1970
Redengevende omschrijving: Pand met gevel onder rechte lijst met consoles (XIXa); empire deurpartij.

Kroonlijst met twee consoles
Deuromlijsting