Adres: Keizersgracht 244-246
Oud adres: 244: KK352, wijk 39, klein nr. 516, kadaster E3457, verponding 1581
246: KK353, wijk 39, klein nr. 517, kadaster E3458, verponding 1580
Postcode: 1016EV
Architect: Jan van Logteren
Opdrachtgever: Constantijn Cornelis de Wilhelm

(7 afbeeldingen)

Fraaie lijstgevel-tweeling in Lodewijk XIV-stijl, gaaf gebleven, kroonlijst met consoles en raampjes en driepasvormige verhoging met vlieringluik, daarboven rijk gebeeldhouwde attiek met open omhooggebogen balustrade, middenverhoging met siervaas in top. Vormde onderdeel van het krakersbolwerk Groote Keyser.

Deze gaaf gebleven verhoogde lijstgevel-tweeling behoort tot de mooiste tweelingtoppen van Amsterdam. Ze zijn gelijktijdig gebouwd door dezelfde opdrachtgever, Constantijn Cornelis de Wilhelm. De kroonlijst in Lodewijk XIV-stijl heeft consoles en raampjes en een driepasvormige verhoging met vlieringluik met daarboven een rijk gebeeldhouwde attiek met een open balustrade en siervaas. Ook de gevels zelf zijn identiek, zij het spiegelbeeldig: het linkerpand heeft de ingang en dus de daarachter gelegen gang links, het rechterpand de ingang rechts. Dat betekent dat de voor- en achterkamers tegen elkaar liggen en dus ook de schouwen en schoorstenen.

De panden hebben ook een vermeldenswaardige 20ste-eeuwse geschiedenis. De zgn. OGEM-panden Keizersgracht 242, 244-246, 248, 250 en 252 werden in 1978 gekraakt. Het krakersbolwerk werd De Groote Keyser genoemd. De ontruiming ging niet door omdat burgemeester Polak de panden niet durfde te ontruimen: de krakers hadden van het complex een goed gebarricadeerde vesting gemaakt. Deuren en ramen werden dichtgelast en gebarricadeerd met metalen platen en balken. De panden waren daardoor voor de krakers zelf onbewoonbaar gemaakt. Op 13 januari 1980 startte een illegaal radiostation onder de naam Radio de Groote Keijser, later omgedoopt tot Radio de Vrije Keijser, haar uitzendingen vanuit het pand. Deze zender werd een spreekbuis voor krakers en sympathisanten. In 1980 kocht de gemeente de speculatiepanden en verbouwde ze voor jongerenhuisvesting als zogenaamde HAT-eenheden. Het gemeentelijk Woningbedrijf werd in 1994 geprivatiseerd en fuseerde tussen 2004 en 2014 met woningcorporaties in Amsterdam, Almere, Haarlem, Haarlemmermeer, Noord-Kennemerland en Weesp tot de huidige Stichting Ymere, waardoor één van de grootste woningcorporaties van Nederland ontstond. De panden vormen, als gevolg van hun kraakgeschiedenis, tot de zeldzame sociale woningbouw aan de gracht.

• P.M. Fischer. Ignatius en Jan van Logteren. Alphen aan de Rijn, 2005: p. 434-435
  • Paul Spies e.a. Het Grachtenboek. Den Haag, 1991: p. 180

Adressen: Keizersgracht 244 A B C D E F G H L M
Inschrijvingsdatum: 09-06-1970
Redengevende omschrijving: Pand met gevel onder gesneden verhoogde lijst en attiek, met gesneden deuromlijsting, alles XVIIIb.
Adressen: Keizersgracht 246 A B C D E F

Keizersgracht 244-246. Verhoogde lijstgevel met open attiek met gesloten middenverhoging (tweeling)