De Drie Koningen

Huisnaam: De Drie Koningen
Postcode: 1015CT
Bewoners: Joan Anslo (1635-1663) en Margaretha Bas (1641-1663)

(6 afbeeldingen)

Halsgevel met fraaie top met gedeelde klauwstukken en gebogen lijstvormig fronton met vulling, waarin opgenomen een uitbeelding van de Drie Koningen, overlopend in versiering rond hijsbalk. Hoekvazen naast de klauwstukken met kleine lambrequins. Onderpui gewijzigd.

In dit huis woonde in de 17de eeuw het bekende echtpaar Joan Anslo (1635-1663) en Margaretha Bas (1641-1663). Het pand heeft een 18de-eeuwse gevel. De fraaie halsgeveltop met gedeelde klauwstukken uit 1718 is een goed voorbeeld van een 'handelstop': de top was in de handel beschikbaar en is passend gemaakt voor de breedte van dit kavel met een hoekvaas. Het reliƫf met de Drie Koningen in het afsluitende fronton is aan deze top toegevoegd: het betreft een herplaatste gevelsteen met een uitbeelding van de Drie Koningen en een ster. Deze gevelsteen zat oorspronkelijk in de onderpui. De gevelsteen paste niet helemaal: de koningen missen daardoor hun benen. Dat is dus een voorbeeld van hergebruik van bouwmaterialen.

Gebruikte literatuur:

• M. Boas. 'De nog bestaande Amsterdamsche drievoudige huisemblemata.' Jaarboek Amstelodamum 34 (1937): p. 43-56: p. 51
  • Onno Boers. 'Verhuisden gevelstenen mee? Een oud adressenprobleem.' Ons Amsterdam 2006, 1: p. 24-26
  • Elias. De Vroedschap van Amsterdam, 1578-1795. Amsterdam 1963: deel I, p. 493-494
  • I.H. v. E. 'Een oude band met gedichten van ondergeschoven kinderen en geschaakte juffers'. Maandblad Amstelodamum 53 (1966): p. 207-212

Adressen: Keizersgracht 88 A B C D E F G H
Redengevende omschrijving: Pand met halsgevel (XVIIIb).