Postcode: 1015CS

(9 afbeeldingen)

17de-eeuwse halsgevel met gebogen topfronton, fruitmotieven in klauwstukken, hoekvazen, kolossale orde.

Deze halsgevel in een late Vingboons-stijl heeft nog de kenmerken van het Hollands classicisme. De gevel heeft een gebogen topfronton, klauwstukken met fruitmotieven en hoekvazen en wordt geleed door doorgaande pilasters (kolossale orde). De bouwhoogte van deze 17de-eeuwse halsgevel is laag verlegen met de 18de-eeuwse halsgevel ernaast, Keizersgracht 64. De voordeur is uit ±1800.

In 1962 werd het pand door Stadsherstel Amsterdam NV aangekocht, waarna in 1972/73 een volledige restauratie plaatsvond. In de tuin werd het tuinhuis van Keizersgracht 587 (in 1917 gesloopt) geplaatst. Dit brede tuinhuis is bijna even breed als de twee panden Keizersgracht 62 en 64 gezamenlijk. Na de restauratie van de panden Keizersgracht 62 en 64 was het Sweelinck Conservatorium in deze panden gevestigd. Tegenwoordig zit het Euro Business Center er. Er is in de scheidingswand tussen de voorkamers van beide huizen een doorgang gemaakt.

Gebruikte literatuur:

• I.H. van Eeghen. 'De restauratie van Keizersgracht 62-64'. Maandblad Amstelodamum 62 (1975): p. 25-30

Redengevende omschrijving: Pand met lisenen-halsgevel (XVIIc/d); gesneden deur XIXa.

Klein type Vingboons-imitatie met pilasters, segmentvormig topfronton en hoekvazen