Nieuwe Herengracht 103

Adres: Nieuwe Herengracht 103
Oud adres: (Korte Joden Herengracht) V302, wijk 15, klein nr. 23, kadaster H1557, verponding 4911
Postcode: 1011RZ
Bouwjaar: 1751
Opdrachtgever: Aaron de Joseph de Pinto (1710-1758) sinds 1734, Maison Stranders in 1902-1921 (waarvoor grote feestzaal aan tuin is gemaakt)
Bewoners: Benjamin Cohen (1786)
Restauratie: 1996 (Rococo-stoephek)

(16 afbeeldingen)

Drie ramen, hardstenen gevel, verbouwd 1751, rechte lijst met consoles, hoog dak met hoekschoorstenen, geblokte hoeklisenen, versieringen onder ramen, imposante deur- en raamomlijstingen met frontale stoep met uitzonderlijk fraai hekwerk, Lodewijk XV/Rococo, Empire-deur met mooi snijraam. Interieur: stucwerkgang, ovaal trappenhuis met koepel, grijsmarmeren schouwen linksvoor en -achter, marmeren fonteintje linksachter, twee roodmarmeren schouwen in zaal 1ste verdieping. Tuinhuis met koepelkamer uit circa 1746 in Lodewijk XV-stijl in 1909 verkocht (nu in Wolvendaelpark van Brusselse Ukkel).

• P.M. Fischer. Ignatius en Jan van Logteren. Alphen aan de Rijn, 2005: p. 483-487
  • Meindert Stokroos (red.). De vierde uitleg. Oude en jonge architectuur ten oosten van de Amstel. Open Monumentendag 1991, Amsterdam, 1991: p. 48
  • J. Vriese. 'Snijramen'. Ons Amsterdam 10 (1958): p. 215-218

Adressen: Nieuwe Herengracht 103 1,2,3,H,O
Inschrijvingsdatum: 21-05-1970
Redengevende omschrijving: Dubbel huis onder schilddak met 4 schoorstenen; hardstenen gevel van 3 traveeën met geblokte hoeklisenen, rijk gebeeldhouwde middentravee,beeldhouwwerk onder de vensters, snijraam, twee stoephekken en daklijst waarin consoles, alles plm 1750/55. Gesneden empire deur.

Ingangspartij in Rococo-stijl
Raamomlijsting
Detail van de gevel, met o.m. deurkalf en snijraam
Detail van de gevel
Stoephek
Stoephek
Stoephek
Detail van het stoephek in Rococo-stijl
Nieuwe Herengracht
Tuinhuis staat sinds 1909 in het Wolvendaelpark, Ukkel (Brussel)
Jan van Logteren en Hans Jacob en Hendrik Husly (toegeschreven), ontwerp tuinhuis, mogelijk voorontwerp voor Nwe. Keizersgracht 103, 1740-1745
Grisailles voor het tuinhuis. Tekening Jurriaan Andriessen, ca. 1800