Oud adres: 582: Y220, wijk 60, klein nr. 613, kadaster I1261, verponding 5601
584: Y221, wijk 60, klein nr. 614, kadaster I1262, verponding 5600
Postcode: 1017CJ

(6 afbeeldingen)

Lijstgeveltweeling uit circa 1800, oorspronkelijk twee 17de-eeuwse halsgevels, in circa 1800 samengevoegd onder één lijst met een dwarsdak. Deuren, bovenlicht en trigliefenlijst in Lodewijk XVI-stijl. Frontale hardstenen stoepen. 582: Tuinhuis. 584: Tuinhuis.

Inschrijvingsdatum: 21-05-1970
Redengevende omschrijving: Huis (XVII B) met oorspronkelijke, doch XVIIId verbouwde en van een triglyfenlijst voorziene gevel, waarboven dwars dak. Deur, snijraam, stoeppalen, stoep- en vensterhekjes en roedenverdeling waarin nog enkele paarse ruiten, alles plm 1800. Op de scheiding met 584 een lantaarnarm (XVIII). Inwendig: betimmering en stucplafond in de bovenvoorzaal XVIIId.
Inschrijvingsdatum: 21-05-1970
Redengevende omschrijving: Huis (XVII B) met oorspronkelijke, doch XVIIId verbouwde en van een triglyfenlijst voorziene gevel, waarboven een dwars dak. Stoeppalen, Louis XVI snijraam, empire roedenverdeling. Op de scheiding met 582 een lantaarnarm (XVIII).

Dorische lijst met daarop een dwarskap
Herengracht 582-584. Tekening in het Grachtenboek van Caspar Philips