Oud adres: II435, wijk 33, klein nr. 99, kadaster F4, verponding 6037
Postcode: 1017BR
Architect: Jean Coulon en/of Ignatius van Logteren

(9 afbeeldingen)

Rechte lijst in Lodewijk XIV-stijl met trigliefen en raampjes, daarboven versierde dichte balustrade met middenstuk met wapen en allegorische combinatie van leeuw en arend (wapenschild met griffioenen uit 1751), dwarsdak, geblokte deuromlijsting, raamomlijsting, geblokte hoeklisenen, dubbele stoep. Er is een ontwerptekening bewaard gebleven die mogelijk op dit huis betrekking heeft.

Gebruikte literatuur:

• P.M. Fischer. Ignatius en Jan van Logteren. Beeldhouwers en stuckunstenaars in het Amsterdam van de 18de eeuw. Alphen aan den Rijn, 2005: p. 139-140
  • R. Meischke. 'Enkele Amsterdamse ontwerpen van c. 1720; mogelijk van Jean Coulon'. Bulletin KNOB 77 (1978): p. 153-169
  • H.J. Zantkuijl. Bouwen in Amsterdam. Amsterdam, 1993: p. 213, 299, 505, 509

Inschrijvingsdatum: 26-05-1970
Redengevende omschrijving: Dubbel huis met gevel onder rechte lijst met triglyfen, consoles en attiek. Geblokte hoeklisenen; zandstenen versiering tegen astravee (alles plm 1725); deur, kalk en snijraam plm 1800.

Herengracht 433
Anonieme tekening van een Amsterdams grachtenhuis. Mogelijk voorstudie voor Herengracht 433 (1717) of 539 (1719).
Fraaie attiek met middenverhoging
Middenverhoging van de attiek