Oud adres: II397, wijk 55, klein nr. 524, kadaster E4120, verponding 2813
Postcode: 1017BX
Architect: Justus Vingboons

(20 afbeeldingen)

Tweeling van 402 (oorspronkelijk vijfling 400-408), zandstenen halsgevel, middenrisaliet van één raamas bekroond door gebogen topfronton, fraaie gebeeldhouwde klauwstukken, omlijst raampje en jaarlint met verguld jaar onder hijsbalk, frontons boven ramen, stoep herbouwd 1972, dit huis heeft een zandstenen achtergevel (zeldzaam). Interieur: zaal met vergulde houten lijsten, witmarmeren schouw en stucwerkplafond, trapbaluster, Lodewijk XV-stijl (1752); voorkamer in Lodewijk XVI-stijl met fraaie deuren met deurstukjes van Jan Bulthuis (1750-1801) (circa 1780/90).

In 1665 werden vijf woonhuizen naast elkaar gebouwd met dezelfde halsgevels in de stijl van het Hollands classicisme, van links naar rechts de nummers 408, 406, 404, 402 en 400. Het ontwerp wordt toegeschreven aan Justus Vingboons, de broer van de bekendere Philips Vingboons. Het betreft oorspronkelijke bebouwing: de eerste huizen op deze plaats in de vierde stadsuitleg van 1663. Van de vijf halsgevels hebben er echter slechts twee hun oorspronkelijke toppen behouden, waaronder dit pand.

De zandstenen halsgevel heeft een middenrisaliet van één raamas die helemaal doorloopt tot in de hals, bekroond door gebogen topfronton. De klauwstukken zijn fraai gebeeldhouwd. Er bevindt zich tevens een omlijst raampje en een jaarlint met verguld jaar onder hijsbalk. Boven de ramen zijn frontons aangebracht. De eind-18de-eeuwse verbouwing waarbij de stoep verdween en de ingang werd verplaatst naar straatniveau is in 1972 teruggedraaid. Toen is de stoep herbouwd en het fraaie snijraam boven de opnieuw gemaakte ingang ingebracht.

Interieur: het huis heeft een waardevol interieur in Lodewijk XV-stijl uit 1752. Er is een zaal met vergulde houten lijsten, een witmarmeren schouw en een stucwerkplafond. De trap heeft gesneden balusters. De voorkamer dateert echter uit de verbouwing in circa 1780/90 en heeft een vormgeving in Lodewijk XVI-stijl. De fraaie deuren hebben deurstukjes van Jan Bulthuis (1750-1801). Overigens werd de voorkamer bij deze eind-18de-eeuwse verbouwing, waarbij de ingang op de beletage verdween, over de volle breedte van het huis gemaakt. Dit kon bij de verbouwing van 1972 niet worden teruggedraaid. Men valt nu met de deur in huis.

Opmerkelijk is dat dit huis een zandstenen achtergevel heeft. Dit is in Amsterdam zeer zeldzaam: doorgaans zijn achtergevels gemetseld.

Inschrijvingsdatum: 21-05-1970
Redengevende omschrijving: PAND met zandstenen halsgevel (1665) met middenrisaliet, onder de top van versiering beroofd. Gelaagde onderpui XVIIId. Empire roedenverdeling. Inwendig o.a. voorkamer hoofdverdieping met Louis XVI betimmering en plafond

Fraai snijraam in Lodewijk XIV-stijl (ingebracht).
17de-eeuwse fronton