Oud adres: KK123, wijk 29, klein nr. 141, kadaster F132
Postcode: 1016AZ

(6 afbeeldingen)

Nieuwbouw uit 1936 met hergebruik van oude gevelfragmenten, top 94, afkomstig van Weesperstraat 72 (gesloopt in 1936), een klokgevel. Het betreft een voorbeeld van de zgn. Van Houtenpanden waarvan er zo'n 200 bestaan in de binnenstad: bouwinspecteur E. van Houten bepleitte in de jaren dertig het hergebruik van oude toppen op nieuwbouw die moest voldoen aan de Woningwet.

Gebruikte literatuur:

• Walther Schoonenberg. 'De Van Houtenmonumenten. Een reconstructie van de werkwijze van bouwinspecteur Eelke van Houten (1872-1970).' Bulletin KNOB 2012-4: p. 221-231

Herengracht 343, Van Houtenpand
19de-eeuws deurrooster met figuurtje