Oud adres: KK137, wijk 29, klein nr. 155, kadaster F146, verponding 5000
Postcode: 1016AV

(16 afbeeldingen)

Smal 17de-eeuws woonhuisje (iets meer dan 3 m breed), oorspronkelijk met halsgevel, houten onderpui met 17de-eeuwse puibalk, frontale stoep, empire-snijraam ca. 1810. Verbouwd in 1861: rechte houten kroonlijst, bepleisterd. Aan achterzijde breder (loopt achter Herengracht 313 langs, waarschijnlijk was 313 verhuurd door de eigenaar van 315 die op één kavel twee huizen heeft laten bouwen). Interieur: 17de-eeuws balkenplafond met sleutelstukjes uit bouwtijd (ca. 1640), 18de-eeuwse houten spiltrap (lijkt sterk op de spiltrap in de Sebastiaanskapel van de Oude Kerk uit 1756).

Inschrijvingsdatum: 26-05-1970
Redengevende omschrijving: Pand met gepleisterde lijstgevel (XIX A) met vensteromlijstingen en empire snijraam.

Herengracht 313 en 315
Houten onderpui