d'Witte Leli

Huisnaam: d'Witte Leli
Postcode: 1016BW
Architect: Jan van Logteren (1739)
Opdrachtgever: Pieter & Paulus van Uchelen (1739)

(23 afbeeldingen)

Verbouwd in 1739, rechte lijst in Lodewijk XIV-stijl met raampjes en halfronde verhoging, daarboven rijk gebeeldhouwde open balustrade met hoekvazen en halfronde verhoging met witte lelie met huisnaam in lambrequins. Deurpartij en ramen gewijzigd 1803 in Lodewijk XVI/empire-stijl. Interieur: stucwerkgang met ovaal trappenhuisje met fraaie gesneden baluster in Lodewijk XIV-stijl (overgang naar Lodewijk XV-stijl).

Dit smalle grachtenhuis van drie ramen breed dateert uit 1739. Het heeft de standaardindeling van voor- en achterhuis met een langs de binnenplaats doorlopende gang (aan de rechterzijde) naar het achterhuis. Bijzonder is dat het achterhuis uitzonderlijk hoog is en een hoge achtergevel heeft.

De voorgevel is een verhoogde lijstgevel, uitgevoerd in een vormgeving van de Hollandse Lodewijk XIV-stijl, maar al neigend naar de Lodewijk XV-stijl. De kroonlijst met raampjes heeft een halfronde verhoging met daarboven een rijk gebeeldhouwde open balustrade met hoekvazen en kuif. In de halfronde verhoging bevindt zich een afbeelding van een witte lelie en het opschrift 'D'Witte Leli' in het lamberkijn. Het opschrift is gepolychromeerd en daardoor goed te lezen. De top van het huis is mogelijk van de hand van steenhouwer, stucwerker en houtsnijder Jan van Logteren (1709-1745). De deur en ramen zijn in 1803 gewijzigd in Lodewijk XVI-empire stijl.

Van het interieur weten we zeker dat Jan van Logteren erbij betrokken was, want van de stucwerkgang is een ontwerp uit 1739 van zijn hand bewaard gebleven. De gang bevat maar liefst dertien gesneden deuren, waarvan de exemplaren aan de rechterzijde schijndeuren zijn, aangebracht voor de symmetrie. Boven twaalf deuren treffen we stucreliëfs aan met de tekens van de dierenriem. Van uitzonderlijke hoge kwaliteit is de ovale trap met fraaie gesneden baluster, in een overgangstype van de Lodewijk XIV naar XV-stijl. Een aardig detail is het hoofdje op de beginbaluster in het souterrain. De ovale trap loopt helemaal door tot in bovenste verdieping. De gang wijkt echter zodanig af van de bewaard gebleven tekeningen en ook lijken de figuren zodanig onbeholpen, dat vermoed kan worden dat Van Logteren de gang niet op tijd wist te voltooien en het werk daardoor is overgenomen door een minder begaafde stuckunstenaar.

Vandaag de dag is het grachtenhuis in gebruik door de particuliere school De Nieuwe School, waar de leerlingen zich voorbereiden op de staatsexamens van de MAVO, HAVO en VWO.

Gebruikte literatuur:

• P.M. Fischer. Ignatius en Jan van Logteren. Beeldhouwers en stuckunstenaars in het Amsterdam van de 18de eeuw. Alphen aan den Rijn, 2005: p. 432-434
  • H.J. Zantkuijl. Bouwen in Amsterdam. Amsterdam, 1993: p. 149, 311, 369, 458

Inschrijvingsdatum: 21-05-1970
Redengevende omschrijving: Pand met gevel onder verhoogde lijst met consoles en attiek (XVIIIb), voorzien van een deurpartij uit plm 1800.

Fraaie top in Lodewijk XIV
Tekening uit het Grachtenboek van Caspar Philips