Oud adres: KK170, wijk 29, klein nr. 190, kadaster F258, verponding 5037
Postcode: 1016BH

(10 afbeeldingen)

17de-eeuwse halsgevel met pilasters, festoenen met sinaasappels, bovenste deel van de gevel best bewaard gebleven, middengevel (1ste en 2de verdieping) gewijzigd, houten onderpui gewijzigd, maar rechterdeur heeft 17de-eeuwse breedte, frontale stoep. Driehoekig topfronton in 2011 gereconstrueerd.

De kavels van nr. 247, 249, 251 en 253 werden in 1648 door de eigenaar van Singel 282-286 (Anthonie Oetgens van Waveren) verkocht en daarna bebouwd. Het is bijzonder dat de 17de-eeuwse gevel van nr. 249 is blijven bestaan. Het driehoekige topfronton was echter niet meer aanwezig. Het werd in 2011 nieuw gemaakt door Tobias Snoep in opdracht van Stadsherstel. Naar verluidt had de welstandscommissie daar een probleem mee, maar na de suggestie dat het fronton dan in glas met neonverlichting gemaakt zou worden, kreeg de restaurerende instelling toch toestemming voor een reconstructie.

Adressen: Herengracht 249 2,3,4,H
Inschrijvingsdatum: 26-05-1970
Redengevende omschrijving: Pand met pilaster-halsgevel (plm 1648, verbouwd na 1770); fronton verdwenen.

17de-eeuwse pilastergevel
Middengevel met festoenen met sinaasappels