Messina

Huisnaam: Messina
Oud adres: LL147, wijk 42, klein nr. 401, kadaster E3725, verponding 2535
Postcode: 1016BP
Bouwjaar: 17de eeuw, ±1744
Opdrachtgever: Philips de Flines (1640-1700) (vanaf 1675)

(11 afbeeldingen)

17de-eeuws vier-raams breed huis, na verkoop in 1743 verbouwd, nieuwe gevel: zandstenen lijstgevel in Lodewijk XV-stijl (vroeg voorbeeld), lijst met consoles, trigliefen en attiek met open balustrade en gesloten middenversiering en vier vazen, deuromlijsting met Ionische pilasters uit bouwperiode. Interieur: vijf grote grisailles, bijna 3 m hoog, van Gerard de Lairesse (1675/83) uit het 17de-eeuwse voorhuis (hal) niet meer in situ aanwezig (thans in Rijksmuseum).

Adressen: Herengracht 164 1A,1LA,1RA,1V,2A,2LA,2LV,2RA,2RV,3LV,3RV,4L,4R,HA,HV
Inschrijvingsdatum: 26-05-1970
Redengevende omschrijving: Pand met vierraams zandstenen gevel met triglyfenlijst en attiek en gebeeldhouwde deuromlijsting (plm 1750); 5 stoeppalen en 2 hekken uit plm 1800.

Detail van de deuromlijsting.
Allegorie op de Rijkdom, Gerard de Lairesse, 1675-1683