Home Binnenstad Objecten Afbeeldingen Berichten Contact

Herengracht 160

  1. Identificatie
  2. Beschrijving
  3. Register
  4. Afbeeldingen
  5. Google Maps

Adres: Herengracht 160
Oud adres: LL145, wijk 42, klein nr. 399, kadaster E3723, verponding 2537
Gebouwtype: Woonhuis
Geveltype: Lijstgevel
Bouwstijl: Lodewijk XV
Bouwjaar: 1763

(4 afbeeldingen)

Hardstenen lijstgevel in Lodewijk XV-stijl (rococo), rechte lijst met merkwaardig opzetstuk en twee hoekvazen, raamomlijsting uit bouwtijd, weinig veranderd. Interieur: stucwerkgang met reliŽfs, witmarmeren schouw met stucmantel met reliŽf. Tuinhuis.

N.B. Deze beschrijving is zo kort omdat wij nog niet de kans hebben gehad dit pand te bezoeken en te beschrijven. Als u vindt dat wij snel langs moeten komen, laat het ons weten!

Monumentenstatus: RM
Monumentennummer: 1756
Adres: Herengracht 160
Adressen: Herengracht 160
Inschrijvingsdatum: 26-05-1970
Redengevende omschrijving: Pand met hardstenen gevel onder rijk gebeeldhouwde lijst en attiek, met deur- en vensteromlijstingen (vroeg XVIIIc); deur en snijraam empire. Inwendig Louis XV stucgang.

RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.

Herengracht 160 (© Walther Schoonenberg)
Herengracht 160
Lijst met attiek met middenverhoging (© Walther Schoonenberg)
Lijst met attiek met middenverhoging
Ornament op raamomlijsting (© Walther Schoonenberg)
Ornament op raamomlijsting
Herengracht 160. Tekening uit het Grachtenboek van Caspar Philips
Herengracht 160. Tekening uit het Grachtenboek van Caspar Philips

[Grachtenboek van Caspar Philips]

Laatste wijziging: september 2016

[Over deze website]   [Contact opnemen]   [Inloggen]