Oud adres: RR269, wijk 44, klein nr. 384, kadaster D5673, verponding 3117
Postcode: 1015BV
Opdrachtgever: Jacques Niquet (1614), Jacob de Vos (1803-1878) / Henriëtte Wurfbain (1808-1883) (1853)

(4 afbeeldingen)

17de-eeuws dubbel huis, had een trapgevel in Amsterdamse renaissance-stijl met dubbele stoep. In ca. 1853 werd de trapgevelbeëindiging verwijderd en vensteromlijstingen, rechte kroonlijst met consoles en dakkapel aangebracht, maar wie goed kijkt ziet op de beletage 17de-eeuwse bakstenen. De achtergevel in een traditionele Hollandse renaissancestijl (ontlastingsbogen met kleine blokjes) is ook nog 17de-eeuws.

In 1614 kocht Jacques Niquet (Antwerpen 1573) de erven 27 en 28 in park B van de Derde Uitleg en bouwde op een deel van erf 27 en op het gehele erf 28 een dubbel huis met trapgevel, die nog afgebeeld staat in het Grachtenboek van Caspar Philips. Niquet ging er met zijn vrouw Clara Hendricksdr de Haze (ook geboren in Antwerpen) zelf wonen. Een strook van 12,5 voet van erf 27 had Niquet verkocht. Een dergelijke grondruil was niet verboden en kwam direct na de veiling van bouwkavels veel voor.

Herengracht 130 stond vanaf 1853 bekend als het 'Klein Versailles'. In 1850 was het huis gekocht door Jacob de Vos (1803-1878) en zijn echtgenote Henriëtte Wurfbain (1808-1883) die daarvoor woonden op Herengracht 244. Zij lieten het prachtig inrichten als museum voor een grote kunstcollectie. Jacob de Vos bezat 253 schilderijen met vaderlandse geschiedkundige voorstellingen en een grote collectie van tekeningen, waaronder 80 van Rembrandt. In 1883, toen weduwe Henriëtte Wurfbain stierf, werden de tekeningen geveild. In 1896 werden de schilderijen overgedragen aan de gemeente Amsterdam. Een groot deel is thans te zien in het Rijksmuseum.

In opdracht van Jacob en Henriëtte werd de 17de-eeuwse trapgevel verwijderd en vervangen door een rechte kroonlijst, maar de kap evenals grote delen van de 17de-eeuwse gevel werden behouden (zie het metselwerk op de beletage). De lijst met consoles, de dakkapel en de deur- en raamomlijsting hebben een quasi-18de-eeuwse vormgeving met een mengsel van verschillende stijlmotieven, waaronder de Lodewijk XIV-stijl. Het 17de-eeuwse huis is in de kern blijven bestaan. De achtergevel, ook al is de lijst vervangen, is grotendeels uit de bouwtijd.

De familie De Vos-Wurfbain was doopsgezind en deed ook veel aan liefdadigheid. In 1868 werd het Henriëtte Hofje gesticht, een klein hofje voor vrouwelijk huispersoneel aan de Stadhouderskade. In 1956 werd het gesloopt. Zijn doopsgezinde achtergrond betekende dat De Vos geen toegang had tot het regentenpatriciaat. Hij legde zich toe als mecenas op de bevordering van de kunsten en liefdadigheid.

Gebruikte literatuur:

Peter Jan Margry, Jenny Reynaerts, Jurjen Vis. Het verdwenen hofje. Het Henriëtte Hofje, zijn stichters en hun erfgoed. Nijmegen, VanTilt, 2017

Inschrijvingsdatum: 26-05-1970
Redengevende omschrijving: Dubbel huis (XVII A, geheel verbouwd XIX B) met gevel (ten dele nog XVII A) onder rechte lijst met consoles en dakvenster, evenals de deur- en vensteromlijstingen XIX B.

De overgang van 17de-eeuws naar 19de-eeuws metselwerk: merk de klezoortjes op
17de-eeuwse achtergevel