De Coningh van Denemarken

Huisnaam: De Coningh van Denemarken
Oud adres: RR264, wijk 44, klein nr. 379, kadaster D5668, verponding 3112
Postcode: 1015BT

(12 afbeeldingen)

Vrij brede gevel (buitenste raamtraveëen breder), trapgevel in Amsterdamse renaissancestijl met grote trappen met klauwstukken, muurdam-pilasters, pakhuis-hijsbalk, gewijzigd: onderste deel in ca. 1800 verbouwd, frontale stoep, Lodewijk XVI-snijraam en stoephek in Empire-stijl.

Herengracht 120 is in ca. 1615 gebouwd door de lakenkopers Michiel Jansz de Lange en Adriaen Jacobsz van Noort, die voornamelijk op Noorwegen handelden. Het is oorspronkelijke bebouwing in de Derde Uitleg, de 17de-eeuwse stadsuitbreiding van 1613. Het pand stond bekend onder de naam De Coningh van Denemarken. Dit drie-raams-huis heeft een vrij brede gevel (de buitenste raamassen zijn breder dan de middelste). Het heeft een trapgevel met grote trappen met klauwstukken: een versoberde versie van de Amsterdamse renaissance van Hendrick de Keyser, de 'stadsstijl' van de vroege 17de eeuw. Kenmerkend ook zijn de muurdam-pilasters. Heel bijzonder is dat dit huis een originele 17de-eeuwse windkast (of windas) heeft zoals vaak bij pakhuizen wordt aangetroffen.

De onderste zijde van de gevel is overigens in ca. 1800 gewijzigd in Lodewijk XVI-stijl. Er werd toen een frontale stoep met stoephek gemaakt. Het hekwerk is zeer streng in Empire-stijl en loopt op fraaie wijze rond de frontale stoep.

Adressen: Herengracht 120 A B
Inschrijvingsdatum: 26-05-1970
Redengevende omschrijving: Pand met gevel met grote trappen in late Hendrik de Keyser-trant (plm 1625), waarvan de benedenhelft met deurpartij uit XVIIId.

Goed voorbeeld van een trapgevel met grote trappen en klauwstukken
Ingangspartij in Lodewijk XVI-stijl