Oud adres: SS198, wijk 31, klein nr. 275, kadaster F585, verponding 5481
Postcode: 1015BD
Architect: J. Swart en J.A. van Gessel

(7 afbeeldingen)

Reconstructie uit 1978 van een 17de-eeuwse halsgevel met hergebruik van een halsgeveltop met gebogen topfronton, festoenen en jaartalsteen 1672 van elders.

De gevel uit het 4de kwart van de 19de eeuw was bouwvallig geworden en op last van Bouwtoezicht 'ingepakt' met houten balken. In opdracht van firma G. Böschen werd besloten de halsgevel te reconstrueren uit het Grachtenboek van Caspar Philips, zodat weer het mooie rijtje halsgevels zou ontstaan dat op de afbeelding in het Grachtenboek is te zien. Er is hier sprake van volledige nieuwbouw waarvoor het 19de-eeuwse huis is gesloopt. Echter, de geveltop is wel authentiek, namelijk afkomstig van een gesloopt pand elders (plaats onbekend) en werd op deze nieuwbouw-halsgevel herplaatst. Het ontwerp is van de bouwkundigen J. Swart en J.A. van Gessel.

Gebruikte literatuur:

• Theo Rouwhorst. Bewaard voor Amsterdam. Historische geveltoppen herplaatst 1945-2015. Amsterdam, 2016: p. 115, 193

Herengracht 89 en 91
Herengracht 89 in 1961