Postcode: 1015BM
Architect: Jacob Otten Husly
Opdrachtgever: Tjaerd Anthony van Iddekinge

(18 afbeeldingen)

Laat-18de-eeuwse gegroefde zandstenen lijstgevel in Lodewijk XVI-stijl, rechte kroonlijst met trigliefen, rozetten en consoles, versierde onderdorpels, schilddak, op hoofdverdieping vensters met de oudste halfronde bovenlichten (zeldzaam), ingang op straatniveau met zijlichten met een tak-hekwerk. Interieur: gang met stucwerk in Lodewijk XVI-stijl, links voor met betimmeringen in Lodewijk XVI-stijl en beschilderde behangsels met arcadische landschappen uit 1790 of 1791 (toegeschreven aan Jurriaan Andriessen), zaal met Ionische pilasters en grote schouwspiegels.

Een 17de-eeuwse trapgevel en een 18de-eeuwse halsgevel zijn in 1790 gesloopt om dit dubbele huis te bouwen, in opdracht van Tjaerd Anthony van Iddekinge (wiens zoon op 5 juni 1790 de eerste steen legde). Het huis kreeg een opmerkelijke geschiedenis. Het werd in 1808 verkocht aan de bezettende Franse overheid. In 1810 ging gouverneur-generaal C.F. Lebrun (1739-1824) er wonen. Na het vertrek van de Franse regering kwam het pand in rijkshanden. In 1831 vestigde de Nederlandsche Handel-Maatschappij (NHM) zich in het pand. Voor de eerste keer werd een grachtenpand op de Herengracht omgebouwd tot kantoorpand. In 1858 vertrok de NHM naar Herengracht 466. In 1996 werd Herengracht 40 weer geschikt gemaakt voor bewoning.

Het huis heeft een fraaie, geheel zandstenen lijstgevel in Lodewijk XVI-stijl. Het ontwerp wordt toegeschreven aan Jacob Otten Husly (1738-1796). Na de weldadige Lodewijk XV-stijl is sprake van een omslag naar een streng classicisme, vergelijkbaar met de strakke stijl van Adriaan Dortsman uit de late 17de eeuw. De sober ogende gevel is slechts versierd met horizontale voegen, versierde onderdorpels en een classicistische kroonlijst met trigliefen, rozetten en consoles. De Franse ramen met halfronde bovenlichten op de hoofdverdieping waren in 1790 een noviteit en mogelijk zelfs de eerste in Amsterdam. De ingang is op straatniveau, eveneens een voor de 18de eeuw revolutionair concept. Dit betekent dat men binnenkomt in het souterrain in plaats van op de hoofdverdieping. Naast de ingang zijn authentieke bladranken te zien. Ook in de achtergevel vallen direct de Franse ramen met halfronde bovenlichten op. Achter deze ramen bevindt zich de zaal.

Op de hoofdverdieping bevindt zich een gang met stucwerk in Lodewijk XVI-stijl. Boven de deur zijn tandlijsten aangebracht met trigliefen en rozetten. Aan het plafond zijn festoenen bevestigd.

In de linker voorkamer op de hoofdverdieping bevindt zich een stijlkamer in Lodewijk XVI-stijl met een marmeren schouw, houten betimmeringen en beschilderde behangsels. De beschilderde behangsels worden toegeschreven aan Jurriaan Andriessen.

In de zaal bevonden zich vergelijkbare behangsels met arcadische landschappen, maar deze vijf doeken zijn verwijderd en zijn thans eigendom van het Amsterdam Museum. De zaal heeft fraaie verhoudingen en een zuiver classistische indeling met Ionische pilasters (van hout).

• Aimée Duisenberg. J. Otten Husly (1738-1796). Avant-garde architect tijdens de Verlichting. Rotterdam: BONAS, 1998: p. 100
  • Paul Spies e.a. Het Grachtenboek. Den Haag, 1991: p. 55, 125
  • H.J. Zantkuijl. Bouwen in Amsterdam. Amsterdam, 1993; p. 307, 553

Adressen: Herengracht 40 A B C D E F
Inschrijvingsdatum: 26-05-1970
Redengevende omschrijving: Dubbel huis met hoge zandstenen gevel onder rechte lijst met consoles (XVIIId); gesneden empire ramen op de hoofdverdieping.

Herengracht 40. Rechte kroonlijst met schilddak.
Detail van de ingangspartij