Postcode: 1015BM
Opdrachtgever: timmerman Claes Jansz.

(10 afbeeldingen)

Overgebleven linkerdeel van tweeling met "36" (zie halve jaartalsteen), 17de-eeuwse trapgevel in Amsterdamse renaissance, overgang naar halsgevel: twee grote trappen met voluten-klauwstukken en pinakels, driehoekig topfronton (bovenste deel lijkt sterk op Koestraat 10), ramen in nissen, houten onderpui in 18de eeuw versteend.

Deze trapgevel vormde oorspronkelijk met Herengracht 36 een tweeling. Het is oorspronkelijke bebouwing in de Derde Uitleg, de 17de-eeuwse stadsuitbreiding van 1613. De twee panden werden gebouwd door timmerman Claes Jansz. in de Amsterdamse renaissancestijl. De twee grote trappen met volutenklauwstukken, in de trant van Hendrick de Keyser, geven al de ontwikkeling naar de halsgevel aan. De gevel is dus een overgangstype tussen de trap- en halsgevel. De topbekroning met een driehoekig topfronton lijkt sterk op die van Koestraat 10. De gevel zelf, onder de trap, is in een meer traditionele stijl, de Hollandse renaissancestijl. De ramen bevinden zich in nissen. De ontlastingsbogen hebben kleine blokjes en er zijn enkele speklagen, aansluitend met de kozijnen.

Dat oorspronkelijk sprake was van een tweeling blijkt o.a. uit de halve jaartalsteen ("16") op de rechterhoek van de fries. De onderpui is niet origineel. De oorspronkelijk houten onderpui is in de 18de eeuw "versteend".

H.J. Zantkuijl. Bouwen in Amsterdam. Amsterdam, 1993: p. 227

Inschrijvingsdatum: 26-05-1970
Redengevende omschrijving: Pand met gevel met grote trappen (XVIIa) en versiering met kleine blokjes; pui met deur en stoeppalen plm 1800.

Herengracht 38 en 36
Herengracht 38 en 36. Tekening uit het Grachtenboek van Caspar Philips