Prins Hendrikkade 101

De Canefasbael

Adres: Prins Hendrikkade 101
Postcode: 1011AH
Bouwstijl: Hollandse Renaissance
Bouwjaar: 1600±

(12 afbeeldingen)

Een vroeg-17de-eeuwse trapgevel, vormde oorspronkelijk samen met het linkerdeel van Prins Hendrikade 100 een tweeling-trapgevel in Hollandse renaissance met toppilasters, kleine blokjes, lelieankers en leeuwenmaskers. Gevelsteen met een ingepakte baal (zie ook: Singel 287. Interieur: houtskelet met korbelen en sleutelstukken.

Tweeling-trapgevels kwamen in de vroege 17de eeuw veel voor en kunnen gezien worden als een voorloper van het dubbele huis. Henk Zantkuijl noemde dit type in Bouwen in Amsterdam (p. 183) een 'huis met zijkamer'. Dit pand is de overgebleven linkerhelft van zo'n tweeling en bestond uit twee woonverdiepingen en een zolder. Het is duidelijk te zien aan de asymmetrische vorm van de trapgevel en aan de rechter-leeuwenmasker die nog op de scheiding met het buurpand zit. Een vergelijkbaar voorbeeld is Nieuwmarkt 20-22. In 1687 had de tabaksverkoper Pieter Parma in dit pand zijn winkel. De panden op nr. 100 en 101 werden in 1690 omschreven als '2 huijsen en erven, t een genaempt 't Lands Welvaren' en 't ander 'de Canefasbael'.

Dankzij een bijdrage van de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad en de Vereniging Vrienden van Stadsherstel kon dit pand in 1976 worden gerestaureerd. Het linker-leeuwenmasker is bij deze restauratie nieuw gemaakt en opnieuw aangebracht.

Gebruikte literatuur:

• Onno Broers. 'Gevelsteen met een ingepakte baal - Prins Hendrikkade 101'. Binnenstad 273 (november/december 2015)
  • I.H. van Eeghen. 'De restauratie van Prins Hendrikkade 101'. Maandblad Amstelodamum 71 (1984): p. 110-114

Adressen: Prins Hendrikkade 101 A B C
Inschrijvingsdatum: 01-09-1970
Redengevende omschrijving: Pand met trapgevel, versierd met kleine blokjes en voorzien van een gevelsteen (XVIIa).

Fries met gevelsteen en leeuwenmaskers
Trapgevel