Parys

Huisnaam: Parys
Oud adres: I157, wijk 6, klein nr. 206, kadaster G1154, verponding 1319
Postcode: 1012GJ
Opdrachtgever: Familie Mamouchettes (1715)

(11 afbeeldingen)

Koopmanshuis, combinatie woon-pakhuis (type g bij Révész-Alexander), halsgevel in Lodewijk XIV-stijl, gebogen lijstvormig fronton met rijk versierde vulling tot aan hijsbalk met kroontje en hoofden met neuzen (neuzen zijn woordspeling op familienaam Mamouchettes die in 1715 het huis betrokken), borstbeeld met haakneus in top, hoekvazen. Gevelsteen met Parys van huis 1626 van Pieter Parijs. Stoep en hekwerk stoep met flesbalusters, snijraam vroeg-19de-eeuws.

Gebruikte literatuur:

• Marlin Burkunk. 'Toets en proef der loffelijker bouwkonst'. Stadsherstel op de Wallen en in de Haarlemmerbuurt. Open Monumentendag 1996, Amsterdam, 1996: p. 58
  • Barbara Luigies en Jaap Hulscher. 130 jaar bouwen van Krasnapolsky. Stadsherstel Nieuwsbrief 39 (juli 1998)

Adressen: Oudezijds Voorburgwal 232 A B C D
Inschrijvingsdatum: 20-10-1970
Redengevende omschrijving: In de kern waarschijnlijk ouder huis met halsgevel met wapen en borstbeeld (plm 1725). Deuromlijsting met consoles uit de bouwtijd. Drie Louis XIV/XV flesbalusters. Snijraam XIXa. Goede roedenverdeling.

OZ Voorburgwal 232
Fraaie halsgeveltop met borstbeeld op het fronton