Home Binnenstad Objecten Afbeeldingen Berichten Contact

Oudezijds Voorburgwal 185

  1. Identificatie
  2. Beschrijving
  3. Literatuur
  4. Register
  5. Afbeeldingen
  6. Google Maps

Adres: Oudezijds Voorburgwal 185
Oud adres: B3, wijk 9, klein nr. 36, kadaster G1592, verponding 2460
Gebouwtype: Woonhuis
Geveltype: Lijstgevel
Bouwstijl: Lodewijk XIV
Bouwjaar: 1730

(4 afbeeldingen)

Pand met lijstgevel in late Lodewijk XIV-stijl met zeldzaam klokgevel-vormige verhoging boven rechte kroonlijst, ruitmotief. Kennelijk is er sprake van een latere wijziging want de topgevel bevat ook een kuif in Lodewijk XV en hoekvazen in Lodewijk XVI-stijl. Interessante betimmerde pui met pilasters uit 18de eeuw, stoep met flesbalusters.

N.B. Deze beschrijving is zo kort omdat wij nog niet de kans hebben gehad dit pand te bezoeken en te beschrijven. Als u vindt dat wij snel langs moeten komen, laat het ons weten!

  • H.J. Zantkuijl. Bouwen in Amsterdam. Amsterdam, 1993: p. 520

Monumentenstatus: RM
Monumentennummer: 6080
Adres: Oudezijds Voorburgwal 185
Adressen: Oudezijds Voorburgwal 185
Inschrijvingsdatum: 13-10-1970
Redengevende omschrijving: Pand met gevel onder rechte lijst met consoles, waarop gebeeldhouwde zandstenen top in halsvorm, alles een mengsel van Louis XIV,XV en XVI stijlen (overwegend XVIIIb). Betimmerde pui XVIIIb).

RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.

Oudezijds Voorburgwal 183 en 185
Oudezijds Voorburgwal 183 en 185
OZ Voorburgwal 185 (© Walther Schoonenberg)
OZ Voorburgwal 185
Stoep met flesbalusters (© Walther Schoonenberg)
Stoep met flesbalusters
Stoepbaluster: flesbaluster in Lodewijk XIV-stijl (© Walther Schoonenberg)
Stoepbaluster: flesbaluster in Lodewijk XIV-stijl

Laatste wijziging: januari 2022

[Over deze website]   [Contact opnemen]   [Inloggen]