Adres: Keizersgracht 759-763
Oud adres: 759: Y126, wijk 60, klein nr. 4, kadaster I1285, verponding 5658
761: Y125, wijk 60, klein nr. 3, kadaster I1284, verponding 5659
763: Y124, wijk 60, klein nr. 2, kadaster I1283, verponding 5660
Postcode: 1017EA
Opdrachtgever: Sara Elisabeth Focquenberg (1704)

(22 afbeeldingen)

Halsgevel-drieling met halsgeveltoppen met klauwstukken met doorboord bloemmotief, eenvoudige gebogen lijstvormig fronton (middelste halsgeveltop gereconstrueerd in 1962). De panden hebben alleen een voorhuis. Keizersgracht 761 is in midden 18de eeuw verbouwd (zie kelderpui). Het heeft een bovenlicht-sierraam met pijlen, begin 19de eeuw. Interieur: In Keizersgracht 761 is een fraaie midden-18de-eeuwse stijlkamer in Rococo-stijl bewaard gebleven met o.a. een fraaie schouw (achterkamer), de hal is in Lodewijk XVI-stijl.

De drieling is gelijktijdig in 1704 gebouwd voor Sara Elisabeth Focquenberg, weduwe van Arent Krimping. Elk huis heeft een 4,15 m brede halsgevel met doorboord bloemmotief, zoals gangbaar in de vroege 18de eeuw. Het middelste huis is het best bewaard gebleven, maar had zijn halsgeveltop verloren. Dat werd in 1962 gereconstrueerd waardoor de eenheid van de drieling weer werd hersteld. Alle drie de panden hebben hun stoepen met onderingangen behouden. De panden hebben alleen voorhuizen, geen achterhuizen, en bestaan op de hoofdverdieping uit een voor- en achterkamer met daartussen een klein gesloten trappenhuis, de standaard-indeling van laat-17de-eeuwse grachtenhuizen. De achtergevels zijn eenvoudige tuitgevels met vlechtwerk in de toppen.

Het middelste huis - Keizersgracht 761 - heeft een fraaiste interieur. De hal heeft stucwerkwanden- en plafond. Op de wanden zijn medaillons met koppen aangebracht. De achterkamer is het beste bewaard gebleven met een zeer fraaie schoorsteen met marmeren schouw en houten boezembetimmering met snijwerk in een overgang van de Lodewijk XV- naar XVI-stijl. Er is kennelijk een verbouwing geweest halverwege de 18de eeuw. Boven de spiegel is een medaillon met strikjes te zien, die al naar de Lodewijk XVI-stijl verwijzen. In het medaillon is een bebaard mannenhoofd met laurierkrans afgebeeld. Het rijke stucwerk is in Rococo-stijl. Onder de schouw bevindt zich in het souterrain ook een vergelijkbare maar iets eenvoudiger schouw.

Adressen: Keizersgracht 759 A B C D E
Redengevende omschrijving: Pand met halsgevel (XVIIIa).
Inschrijvingsdatum: 09-06-1970
Redengevende omschrijving: Pand met gevel (XVIIIa, oorspronkelijk halsgevel) onder armelijke rollagentop. Kelderpui XVIIIc; deur, snijraam en -hek XIXa. In de zaal een zeer fraaie marmeren schoorsteen met gebeeldhouwde boezem (XVIIIc).
Redengevende omschrijving: Pand met halsgevel (XVIIIa). Deur XIXa, kalf XVIIIa ?

Achtergevels