Postcode: 1017DZ
Bouwstijl: Empire
Opdrachtgever: Dirck Schaep, stadssecretaris (1672)

(7 afbeeldingen)

Dubbel huis uit 1672 met drie ramen (zeldzaam), verbouwd in 1747, opnieuw in 1807 in empire, sobere houten tandlijst met attiek met open balustrade en twee halfronde dakvensters, dwarsdak, deuromlijsting, dubbele stoep met stoephek in empire. De eigenaar bouwde in 1672 zijn koetshuis in de tuin (ongebruikelijk) en maakte een koetsdoorgang door zijn pand (zie koetshuisdeuren in de gevel). Pas in 1807 verdween de koetsdoorgang maar het buurpand, nr. 745 (ook het achterliggende pand aan de Herengracht 580 ging van deze doorgang gebruik maken).

Inschrijvingsdatum: 09-06-1970
Redengevende omschrijving: Dubbel huis met gevel in drie vensterassen (XVII B); gesneden daklijst met balustrade en dakkapellen, deuromlijsting, deur, snijraam en -hek, stoeppalen en -hek, alle empire.

Empire ingangspartij.
Stoep met hekwerk in empire.