In de Krol

Huisnaam: In de Krol
Postcode: 1017EW

(15 afbeeldingen)

Hoekhuis, klein huisje met 17de-eeuwse bouwhoogte, één van de eerste (oudste?) klokgevels, eenvoudige klok met gebogen topfronton, hoge houten onderpui in 18de eeuw gewijzigd. Gecombineerd stoep-pothuis met houten trapje aan fraaie zijgevel. Interieur: hoog 17de-eeuws voorhuis teruggebracht bij restauratie (insteekverdieping opgeheven).

Dit huis staat op een fraai punt in de stad, op de kruising van de Keizersgracht en de Reguliersgracht. Het hoekhuis stond ooit bekend als het huis "waar de krol (dat wil zeggen krul) in de gevel staat". De inmiddels verdwenen gevelsteen van een krul was een verwijzing naar het beroep van de bouwheer, een houtkoper. Het huis heeft één van de eerste, misschien zelfs de oudste klokgevel van Amsterdam. De gevel doet nog sterk aan een halsgevel denken. Het is een eenvoudige maar fraaie klokgevel met gebogen topfronton, zoals gangbaar in de 17de eeuw. De hoge houten onderpui duidt erop dat het een winkel/woonhuis is geweest, zoals vaak het geval was op hoeken. De huidige onderpui dateert overigens uit de late 18de eeuw. Aan de zijgevel bevindt zich een gecombineerd stoeppothuis met houten trapje.

In 1940 was het pand sterk in verval geraakt. Architect K.P. Tholens maakte een herbouwplan, waarbij een extra verdieping werd toegevoegd. Het plan werd gelukkig niet uitgevoerd. In 1950 werd het pand grondig gerestaureerd. Het Bureau Monumentenzorg heeft in ruime mate in de kosten bijgedragen. Bij de restauratie is nagestreefd de oorspronkelijke bestemming van winkel- en woonhuis te behouden. In het interieur werd het hoge voorhuis hersteld.

We weten overigens het bouwjaar van dit huis, omdat het huis in het Grachtenboek van Caspar Philips (1768) staat afgebeeld met een jaartallint. Uit het Grachtenboek blijkt ook dat er oorspronkelijk precies zo'n gevel naast stond, met hetzelfde bouwjaar (Keizersgracht 718). Beide klokgevels hadden voor de tijd typerende afdekbanden. Thans zijn het sobere banden zonder enige versiering.

Bij de restauratie in 1950 werd het vijf meter (!) hoge voorhuis in ere hersteld. Een vorige generatie had de insteek tot aan de voorgevel doorgetrokken, waardoor een halve verdieping ontstond, ten koste van het hoge voorhuis. Deze veel voorkomende wijziging werd ongedaan gemaakt. Het voorhuis had in de 17de en 18de eeuw doorgaans een bedrijfs- of winkelfunctie. Het is een overgangsgebied tussen het huis en de straat; vandaar de dubbele pui die het winkelhuis kenmerkt, een buiten- en een binnenpui. Vanuit de insteek kan men in de gaten houden wat er in de winkel gebeurt. Vanuit de insteek hebben de bewoners een weergaloos uitzicht op de twee grachten.

Gebruikte literatuur:

David Mulder. K.P. Tholens (1882-1971). Moderne architectuur - traditionele vormen. Rotterdam: BONAS-reeks, 2011: p. 157-158

Inschrijvingsdatum: 17-06-1970
Redengevende omschrijving: Hoekhuis (1671) met later versoberde klokgevel. Houten pui (plm 1800); pothuis.

Keizersgracht 716. Eén van de eerste klokgevels.
Keizersgracht 716 vóór restauratie (1940). De insteek is nog aanwezig.
Keizersgracht 718 en 716. Tekening uit het Grachtenboek van Caspar Philips.
Ontwerptekening van K.P. Tholens voor het woonhuis Disselhoff, Keizersgracht 716 (niet uitgevoerd).
Eén van de eerste klokgevels.
Fraaie hoge houten onderpui (winkelpui)
Uit de knik in de zijgevel en de daklijst blijkt dat de zijgevel niet loodrecht op de voorgevel staat
Een oeil-de-boeuf (osseoog) in zijgevel, in feite een raampje dat het trappenhuis verlicht
Een oeil-de-boeuf (osseoog) in zijgevel