Begijnhof 27

Adres: Begijnhof 27
Postcode: 1012WT
Bouwjaar: ±1740Â

(7 afbeeldingen)

Klok in Lodewijk XIV-stijl (goed voorbeeld), inspringende aanzetstukken versierd met acanthusbladeren, gebogen lijstvormig topfronton met een vulling met een voorstelling van de Heilige Maagd met kind en vrijwel vrijstaande kroon (in 2009 gepolychromeerd). Deuromlijsting met snijraam en gesneden deurkalf en stoep uit de bouwtijd. Interieur: smalle gang met rijk stucplafond, voorkamer met stucplafond met IHS en duif (H. Geest). Uit het in 1986 aangetroffen moer- en kinderbalkenplafond blijkt dat het pand een oudere kern heeft.

De Vereniging Vrienden van Amsterdamse Gevelstenen (VVAG) beijvert het behoud en herstel van gevelstenen. Hier heeft de VVAG zich ontfermt over het beeldhouwwerk in het topfronton van deze klokgevel. De voorstelling stelt de Heilige Maagd voor met kind tegen de deels ontblote borst bekroond door een grote kroon. Onder de voorstelling bevindt zich een lint met de tekst 'S. Maria'. In 2009 werd de bekroning door de VVAG gepolychromeerd. Bij verwijdering van de dikke bentheimkleurige verflaag kwamen diverse kleursporen te voorschijn aan de hand waarvan het geheel in kleur werd gezet. De kroon werd verguld evenals de maansikkel waar Maria bij nadere beschouwing op bleek te staan. Deze maansikkel, symbool van de kuisheid, was door dikke lagen verf vrijwel onzichtbaar geworden. De edelstenen in de eveneens vergulde kroon werden rood en groen geschilderd. Men verbaasde zich ook over de onbedekte linkerborst van Maria die voor het verwijderen van de dikke verflagen niet te zien was.

Onno Boers. 'Amsterdamse gevelstenen. Begijnhof 27'. Binnenstad 239 (april 2010)

Adres: Begijnhof 27
Adressen: Begijnhof 27 A B C D
Inschrijvingsdatum: 02-04-1970
Redengevende omschrijving: Pand met zeer rijk gebeeldhouwde, gave ingezwenkte halsgevel (XVIIIb) met bijzondere afdekking waarin gekroonde madonna en lint waarop S.MARIA. Stoep gekoppeld met die van nr 26. Gesneden deur met koperen knop, deurkalf en snijraam. Goede late roedenverdeling. Rijke stucgang; in de voorkamer een stucplafond met IHS en duif (H.Geest).

Begijnhof 27
Fraaie klokgeveltop met Heilige Maagd in vulling van fronton