Home Binnenstad Objecten Afbeeldingen Berichten Contact

Oude Spiegelstraat 12

  1. Identificatie
  2. Beschrijving
  3. Register
  4. Afbeeldingen
  5. Google Maps

Adres: Oude Spiegelstraat 12
Oud adres: KK65, wijk 29, klein nr. 6, kadaster F196, verponding 5005
Postcode: 1016BM
Gebouwtype: Winkel-woonhuis
Geveltype: Lijstgevel
Bouwjaar: 17de eeuw, 18de eeuw, ±1890

(3 afbeeldingen)

Hoekpand met de Herengracht, voorgevel aan Oude Spiegelstraat: in de kern mogelijk 17de-eeuws, maar met 18de-eeuwse gevels, bekroond door merkwaardige 19de-eeuwse verhoogde houten lijst die naar de zijgevel doorloopt. Vormde oorspronkelijk één geheel met Herengracht 307. Houten onderpui in neo-renaissancestijl uit ca. 1890 met ingang op de hoek, zoals vaker voorkomt bij winkelhuizen op de hoek.

N.B. Deze beschrijving is zo kort omdat wij nog niet de kans hebben gehad dit pand te bezoeken en te beschrijven. Als u vindt dat wij snel langs moeten komen, laat het ons weten!

Monumentenstatus: RM
Monumentennummer: 5542
Adres: Oude Spiegelstraat 12
Adressen: Oude Spiegelstraat 12
Inschrijvingsdatum: 06-10-1970
Redengevende omschrijving: In de kern 17e eeuws huis met 18e eeuwse gevels; waarvan de voorgevel wordt bekroond door een merkwaardige verhoogde lijst die boven een houten dakhuisje op de zijgevel omloopt.

RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.

Oude Spiegelstraat 12 (© Walther Schoonenberg)
Oude Spiegelstraat 12
Oude Spiegelstraat 12, zijgevel aan de Herengracht. Tekening uit het Grachtenboek van Caspar Philips
Oude Spiegelstraat 12, zijgevel aan de Herengracht. Tekening uit het Grachtenboek van Caspar Philips
Herengracht 307 en zijgevel Oude Spiegelstraat 12. Tekening uit het Grachtenboek van Caspar Philips
Herengracht 307 en zijgevel Oude Spiegelstraat 12. Tekening uit het Grachtenboek van Caspar Philips

[Grachtenboek van Caspar Philips]

Laatste wijziging: november 2017

[Over deze website]   [Contact opnemen]   [Inloggen]