Oud adres: 260: KK186, wijk 37, klein nr. 449, kadaster E3853, verponding 866
262: KK187, wijk 37, klein nr. 450, kadaster E3854, verponding 867
Postcode: 1016BV
Bouwstijl: Nieuw historiserende stijl
Architect: Gebr. Van Gendt
Opdrachtgever: Verzekeringsmaatschappij De Nederlandsche Lloyd

(7 afbeeldingen)

Vier kleine grachtenhuisjes in 1917 gesloopt om plaats te maken voor een modern kantoorgebouw van een verzekeringsmaatschappij, gebouwd in 1918 naar ontwerp van Van Gendt. Historiserende gevel in een quasi-18de-eeuwse stijl (neo-Lodewijk XVI) met lijstgevel ingedeeld door twee zijrisalieten met geblokte lisenen. Boven de risalieten natuurstenen dakkapellen. Op de lijst (met het jaartal in de fries) staat een attiek bestaande uit een balustrade. Hoog geblokt basement. De gevel heeft veel fraaie detailleringen. Later werd er het Domela Nieuwenhuis Museum gevestigd. (Eén van de 200 nieuwe Rijksmonumenten uit de periode 1850-1940, in 2001 op de monumentenlijst geplaatst.)

• I.H. van Eeghen e.a. Vier eeuwen Herengracht. Amsterdam, 1976: p. 173
  • David Keuning en Lydia Lansink. A.L. van Gendt (1835-1901), J.G. van Gendt (1866-1925), A.D.N. van Gendt (1870-1932), Architecten in zaken. Rotterdam: 1999
  • Walther Schoonenberg. 'De nieuwe Rijksmonumenten in de Amsterdamse binnenstad. De 'jongere bouwkunst' opnieuw bekeken'. Binnenstad 185 (nov. 2000)

Functie: Kantoor
Architect: Gendt, Gebr. van

Adressen: Herengracht 260-266
Inschrijvingsdatum: 12-12-2001
Redengevende omschrijving: Inleiding. Een in 1917-1919 tot stand gekomen KANTOORGEBOUW. Opdracht tot de bouw werd verleend door de uit 1854 daterende N.V. Amsterdamsche Mij. van Levensverzekering De Nederlandsche Lloyd. In historiserende trant ontworpen door de architectenfirma Gebr. van Gendt A.L.zn., teneinde ondanks de grotere schaal aan te sluiten bij de historische grachtenwand. Bij de bouw verder betrokken de Amsterdamsche Fabriek van cementijzer-werken "Wittenburg" (Systeem Monier). N.B. Bij een verbouwing in 1928 werd op de bel-etage door de N.V. Mij. tot het aannemen en uitvoeren van bouwwerken v/h E.H. Helle een kluis gebouwd. Diverse latere verbouwingen. Omschrijving. Op een rechthoekig grondplan ontworpen kantoorgebouw van zes bouwlagen onder een schilddak, gedekt met rechtsdekkende gegolfde Hollandse pannen. Op de hoeken van de noklijn twee als ruiters geplaatste gemetselde schoorstenen met natuurstenen band en beëindiging. De voorgevel is opgebouwd uit een rusticazone (souterrain en hoofdverdieping) van blokken van verschillende zandsteensoorten met natuurstenen plint; verder baksteen. Sterk horizontaal en verticaal gelede gevel met twee hoekrisalieten gevat in geblokte hoeklisenen. Op het niveau van het souterrain aan de rechterzijde een eenvoudige toegangspartij met deur in licht uitkragend natuurstenen kader met sluitstenen en geblokt ornament. Links hiervan een drietal vensters met dubbel draairaam met roedenverdeling gevat in omlopend natuurstenen lijstwerk. Aan de linkerzijde de hoofdtoegangspartij in overwegend natuursteen. Dubbele recente deur in ojiefvormig kader met sluitstenen en lijstwerk. Balkon op twee rolvormige consoles met schubben en parels; eenvoudige plaat waarop borstwering met eenvoudige balustrade met rechte posten en gedichte delen met leeg wapenschild temidden van eikenbladeren. Leuning met lijst. Aan weerszijden pilaster met geornamenteerd kapiteel en festoen. Dubbele openslaande balkondeuren in ojiefvormig kader. Band- en lijstwerk. Sluitsteen en band met florale decoratie. Deel van de cordonlijst die het lagere deel van de gevel afsluit. Daarboven segmentvormig fronton met florale vulling van het timpaan, alsmede een tweetal maskerons. Centraal een groot wapenschild met gevleugelde slangen, staf en de initialen NL (Nederlandsche Lloyd). Rol- en bandwerk. Verder op het niveau van de hoofdverdieping vier vensters met kruiskozijn en roedenverdeling. Geaccentueerd kader, benedendorpel en bewerkte sluitstenen. Afsluitende cordonlijst. Hierboven het resterende gevelvlak. Op de verdiepingen elk vijf vensters, één per risaliet, drie in het middenvlak. Vensters met kruiskozijnen met draairamen en roedenverdeling. Natuurstenen kader en benedendorpel en kroonlijst. De vensters van de bovenste verdieping hebben die kroonlijst niet. Gevel wordt beëindigd door eenvoudige architraaf, fries met tekst 'ANNO 1918' en kroonlijst met blokken. Balustrade met open en gedichte delen. Links en rechts de vensters van de dakkapellen. Vensters met dubbele draairamen met achtruits roedenverdeling. Natuurstenen kader met lijstwerk. Segmentvormig fronton met florale decoratie en banderol. Aan weerszijden een voluut. Achtergevel toont zeer regelmatige vensterverdeling. Waardering. Kantoorgebouw van algemeen belang vanwege zijn architectuur- en cultuurhistorische waarde, verbonden met de vestiging van verzekerings- en bankkantoren in de binnenstad, met name aan de grote grachtengordel. Van verder belang is de nagestreefde inpassing in het historisch stadsbeeld.

Detail van de gevel
Detail van de gevel