Oud adres: II421, wijk 33, klein nr. 112, kadaster F49, verponding 6004
Postcode: 1017BP
Bouwjaar: 1649, 1733, 2de helft 19de eeuw
Opdrachtgever: Willem Jansz van Aernhem (1649), Jan Martinus

(5 afbeeldingen)

In de kern 17de-eeuws huis met een 18de-eeuwse gevel, gewijzigd in de 19de eeuw in een lijstgevel met schilddak en dakkapel. Het huis heeft een interessante ontstaansgeschiedenis op de grens van de Derde en Vierde Uitleg: de zijgevel is gedeeltelijk zichtbaar.

Met de aanleg van de Vierde Uitleg verdween de stadswal van de Derde Uitleg en werd de grond door de stad uitgegeven ten behoeve van woningbouw. Op de stadsvest stond ter plaatse van het huidige pand Herengracht 405 het huis met Het Wapen van Aernhem in de gevel, in 1649 gebouwd door Willem Jansz van Aernhem of van Aernum. Door de aanleg van het vervolg van de Herengracht werd een nieuwe rooilijn bepaald waardoor een schegvormig stuk grond bij de bestaande kavels werd gevoegd. De eigenaar van Het Wapen van Aernhem, Maria Norff, de weduwe van Willem Jansz, kocht in 1665 of 1666 voor 49 gulden een piepklein voorerfje van 12¼ voet breed en 5 voet diep aan de linker- en 7 voet diep aan de rechterzijde. Met de grond werd niets gedaan zodat het huis niet in de rooilijn stond maar enkele meters daarachter.

Koopman Jan Martinus Thijm kocht het pand in 1733 en verving het door een huis met halsgevel, in tegenstelling tot buurpand Beulingstraat 27 gelegen aan de nieuwe rooilijn van de Vierde Uitleg. Het valt echter te verwachten dat het oude 17de-eeuwse huis in de kern nog aanwezig is: in de zijmuren zal de overgang van het 17de- naar het 18de-eeuwse metselwerk duidelijk zichtbaar zijn. In de tweede helft van de 19de eeuw werd de halsgevel vervangen door de huidige lijstgevel.

Gebruikte literatuur:

I.H. van Eeghen. 'De restauratie van Beulingstraat 27'. Maandblad Amstelodamum 55 (1968): p. 141-143

Inschrijvingsdatum: 26-05-1970
Redengevende omschrijving: Huis (XVII B) met gevel (XVIII) onder rechte lijst, evenals het dak uit XIX B.

Daniel Stalpaert, de Vierde Uitleg, 1662
Herengracht 405 is het 1ste huis in de Vierde Uitleg