Home Binnenstad Objecten Afbeeldingen Berichten Contact

Herengracht 503

  1. Identificatie
  2. Beschrijving
  3. Literatuur
  4. Register
  5. Afbeeldingen
  6. Google Maps

Adres: Herengracht 503
Oud adres: X400, wijk 57, klein nr. 64, kadaster I892, verponding 3809
Postcode: 1017BV
Gebouwtype: Woonhuis
Geveltype: Lijstgevel
Bouwstijl: Lodewijk XV
Bouwjaar: 1757
Architect: Jan van der Hart Hendriksz

(3 afbeeldingen)

Geheel zandstenen lijstgevel onder trigliefenlijst en met getoogde omlijste deur en vensters met omlijstingen. Vroeg voorbeeld van een naar de begane grond verplaatste ingang. Kan vanwege de vondst van een bouwtekening worden gekoppeld aan meestertimmerman en makelaar Jan van der Hart Hendriksz, de vader van de latere stadsarchitect Abraham van der Hart.

N.B. Deze beschrijving is zo kort omdat wij nog niet de kans hebben gehad dit pand te bezoeken en te beschrijven. Als u vindt dat wij snel langs moeten komen, laat het ons weten!

P. Vlaardingerbroek. De wereld aan de Amsterdamse grachten. Amsterdam, 2013: p. 93.

Monumentenstatus: RM
Monumentennummer: 1665
Adres: Herengracht 503
Adressen: Herengracht 503 3,4,H
Inschrijvingsdatum: 26-05-1970
Redengevende omschrijving: Pand met zandstenen gevel onder triglyfenlijst, met getoogde omlijste deur en vensters (XVIIIc).

RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.

Geheel zandstenen lijstgevel met rechte lijst. (© Walther Schoonenberg)
Geheel zandstenen lijstgevel met rechte lijst.
Ingangspartij op straatniveau (© Walther Schoonenberg)
Ingangspartij op straatniveau
Herengracht 503. Tekening in het Grachtenboek van Caspar Philips
Herengracht 503. Tekening in het Grachtenboek van Caspar Philips

[Grachtenboek van Caspar Philips]

Laatste wijziging: september 2018

[Over deze website]   [Contact opnemen]   [Inloggen]