Kreymborg & Co

Naam: Kreymborg & Co
430: X436, wijk 56, klein nr. 535, kadaster I927, verponding 3073
Gebouwtype: Winkel/warenhuis
Architect: P.A. Weeldenburg
Opdrachtgever: Levensverzekering Maatschappij Dordrecht

(12 afbeeldingen)

Warenhuis op de hoek van de Leidsestraat en de Herengracht opgetrokken in witte en gekleurde gladde baksteen bestaande uit vier bouwlagen onder een pyramidaalvormig dak. Het gebouw heeft een deels in het zicht gelaten ijzerconstructie waardoor de begane grond en de twee daarboven gelegen verdiepingen nagenoeg geheel van glas konden worden opgetrokken. De verdiepingen worden van elkaar gescheiden door zware horizontale ijzeren balken gedragen door slanke gietijzeren sierzuiltjes. Op de afgeschuinde hoek is een erker als hoekaccent geplaatst voorzien van smalle vensters met glas-in-lood. Het bovenliggend balkon heeft een sierijzeren borstwering. Bovenin de gevel zijn tegeltableaus aangebracht. In 1909 werd Herengracht 432 bij het confectiemagazijn getrokken. (Eén van de 200 nieuwe Rijksmonumenten uit de periode 1850-1940, in 2001 op de monumentenlijst geplaatst.)

Functie: Kledingmagazijn
Architect: Weeldenburg, P.A.
Bouwstijl: Sobere Art Nouveau

Adressen: Herengracht 430 2,3;Leidsestraat 1
Inschrijvingsdatum: 12-12-2001
Redengevende omschrijving: Inleiding. Op de hoek van Herengracht en Leidsestraat in 1904-1905 tot stand gekomen 'MAGAZIJN en WINKEL voor den verkoop van Heeren-, Jongeheeren- en Kinderkleding en Modeartikelen' naar een ontwerp in Art Nouveau-stijl van P.A. Weeldenburg. Het winkelpand werd gebouwd in opdracht van de Levensverzekering Maatschappij 'Dordrecht' die het verhuurde aan A. Kreymborg. Deze vestigde hier de firma Kreymborg & Co. In 1909 werd Herengracht 432 bij het confectiemagazijn betrokken. In 1919 kwam het pand in handen van de Eerste Nederlandsche Verz. Mij NV, die in datzelfde jaar de aandelen van de Dordrechtse in handen kreeg. In 1929 werd het pand veranderd. De oorspronkelijk op het dak gesitueerde beeldengroep is in 1960 verdwenen. Omschrijving. Op een nagenoeg rechthoekige plattegrond in witte en gekleurde gladde baksteen opgetrokken winkelpand bestaande uit vier bouwlagen onder een pyramidaalvormig dak bedekt met shingles. De dakranden zijn afgezet met een koperen deklaag. In de kap een aantal kleine dakkapellen. Het gebouw heeft een deels in het zicht gelaten ijzerconstructie waardoor de begane grond en de twee daarboven gelegen verdiepingen nagenoeg geheel van glas konden worden opgetrokken. De verdiepingen worden van elkaar gescheiden door zware horizontale ijzeren balken gedragen door slanke gietijzeren sierzuiltjes. De ramen zijn gevat in dunne ijzeren roeden. Op de hoeken van het gebouw zware natuurstenen pilasters. De etalagevensters op de begane grond zijn naar binnen geplaatst en zijn thans voorzien van traliewerk. Daarboven een breed fries van matglazen, door ijzeren roeden onderverdeelde, vierkante raampjes bij wijze van bovenlichten. De ingang bevindt zich in de afgeschuinde hoek die de overgang vormt van Herengracht naar Leidsestraat. Boven de portiek met tochtportaal een groot vlak van matglazen ruitjes onderverdeeld door ijzeren roeden. De erboven gelegen halfronde erker heeft aan de benedenzijde drie beschilderde vlakken. In het linkervlak staat: 'NEDERLANDSCHE INDUSTRIE'; in het rechter valt te lezen: 'HOFLEVERANCIER van HM de KONINGIN'. De erker is voorzien van smalle vensters voorzien van glas-in-lood. Het bovenliggend balkon heeft een sierijzeren borstwering. De uitgewerkte top van de ingangstravee bevat een halfrond tegeltableau met daarin, naast een aantal sjabloonversieringen, de tekst 'ANNO 1905'. Het tegeltableau wordt omringd door een natuurstenen band. De twee toppilasters zijn voorzien van natuurstenen klauwstukken. De twee ter weerszijden van de ingangstravee, geheel vanaf de grond, omhoog lopende pilasters zijn voorzien van gefantaseerde natuurstenen kapitelen. De vensters op de derde verdieping zijn geplaatst tussen pilasters met gestileerde kapitelen. De ruimte tussen deze rij vensters en de overstekende dakgoot wordt opgevuld door tegeltableaus voorzien van sjabloonmotieven. Onder de tableaus een tandlijstfries. Waardering. In 1904-1905 in Art Nouveau-stijl opgetrokken kledingwinkel van belang vanwege de architectuurhistorische waarde. Tevens van belang vanwege het innovatieve karakter van het gebouw voor wat betreft de ijzeren constructie die bewust in het zicht is gelaten. Alsmede van belang vanwege de situationele waarde als markering van de hoek Leidsestraat en Herengracht.

Herengracht 426-430 hoek Leidsestraat
Afgeschuinde hoek met erker