Postcode: 1016GA
Bouwstijl: Empire
Opdrachtgever: Aroldus van Graven (1710), A. van Balkenschoten (1803)

(26 afbeeldingen)

Woonhuis, in de kern 17de-eeuws, verbouwd in 1710 en opnieuw in 1803 met lijstgevel in Empire-stijl, ook de deur is in Empire-stijl. Bestaat alleen uit een voorhuis, met de trap op de oude locatie tussen voor- en achterkamer. Interieur: Fraaie trapbaluster, kamers beletage in Empire-stijl. Bijzonder is het twee verdiepingen tellende tuinhuis in Lodewijk XVI-stijl uit het einde van de 18de eeuw, met interieur uit de bouwperiode.

In de Derde Uitleg werd hier een trapgevelhuis gebouwd. Dit 5,71 meter brede huis - dat alleen bestond uit een voorhuis - werd omstreeks 1710 verbouwd in opdracht van Aroldus van Graven als woonhuis met halsgevel, vleugelstukken, een getoogd fronton en met een stoep met onderingang. In 1803 werd het pand in opdracht van A. van Balkenschoten opnieuw verbouwd en met een verdieping verhoogd en kreeg het de huidige rechte kroonlijst met trigliefen. De fraaie empire deur is van rond 1800. Het interieur is uitgevoerd in Lodewijk XVI-stijl, waarvan het plafond en gedeeltelijk ook de wandbespanning nog oorspronkelijk is.

In de periode 1970-1986 werden het woonhuis en tuinhuis gefaseerd opgeknapt, waarbij een groot deel van het interieur werd aangevuld met historische interieuronderdelen van elders en eigen reconstructies (naar voorbeeld van het houten plafond in Lodewijk XVI-stijl in het tuinhuis en de trapbaluster in het voorhuis). De voorgevel, de bel-etagegang en het trappenhuis zijn van hoge cultuurhistorische waarde.

De laatste eigenaar-bewoner was kunstenaar Clemens Merkelbach van Enkhuizen die in 2016 zijn huis aan Stadsherstel schonk, onder de voorwaarde dat hij er kon blijven wonen en dat het na zijn overlijden bestemd zou worden voor kunstenaars. In 2017 vond funderingsherstel aan het pand plaats. Clemens Merkelbach van Enkhuizen overleed in 2023.

Inschrijvingsdatum: 17-06-1970
Redengevende omschrijving: Pand met gevel onder triglyfenlijst (XIXa ?, onderhanden genomen XIX B); empire deur.

Ingangspartij met stoep
Empire-kussendeur