Home Binnenstad Objecten Afbeeldingen Berichten Contact

Amstel 55

  1. Identificatie
  2. Beschrijving
  3. Register
  4. Afbeeldingen
  5. Google Maps

Adres: Amstel 55
Oud adres: W770, wijk 14, klein nr. 170, kadaster H3912, verponding 4690
Gebouwtype: Woonhuis
Geveltype: Lijstgevel
Bouwjaar: 1ste kwart 18de eeuw, 3de kwart 18de eeuw

(4 afbeeldingen)

18de-eeuws huis, onderdeel van een ensemble met doorlopend dwarsdak, oorspronkelijke lijst met vlakke consoles, dakkapel. Deuromlijsting vermoedelijk 3de kwart 18de eeuw.

N.B. Deze beschrijving is zo kort omdat wij nog niet de kans hebben gehad dit pand te bezoeken en te beschrijven. Als u vindt dat wij snel langs moeten komen, laat het ons weten!

Monumentenstatus: RM
Monumentennummer: 163
Adres: Amstel 55
Adressen: Amstel 55 1,2,H
Inschrijvingsdatum: 26-03-1970
Redengevende omschrijving: Huis (XVIIIa). Onderdeel van oud huizenblok met doorlopend dwars dak. Gevel onder de oorspronkelijke lijst met vlakke triglyfen. Dakkapel. Deuromlijsting (XVIIIc ?).

RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.

Amstel 55 (© Walther Schoonenberg)
Amstel 55
Deuromlijsting (© Walther Schoonenberg)
Deuromlijsting
Amstel 55 e.v. Een ensemble van huizen van doorlopend dwarsdak (© Walther Schoonenberg)
Amstel 55 e.v. Een ensemble van huizen van doorlopend dwarsdak
Het Diaconie Oude Vrouwen- en Mannenhuis, Amstel 51, tussen links de Nieuwe Herengracht en rechts de Nieuwe Keizersgracht. Geheel rechts: Amstel 53-61.
Het Diaconie Oude Vrouwen- en Mannenhuis, Amstel 51, tussen links de Nieuwe Herengracht en rechts de Nieuwe Keizersgracht. Geheel rechts: Amstel 53-61.

Laatste wijziging: mei 2020

[Over deze website]   [Contact opnemen]   [Inloggen]