Anjeliersstraat 23

Adres: Anjeliersstraat 23
Oud adres: OO380, wijk 47, klein nr. 212, kadaster D4125, verponding 4399
Postcode: 1015ND
Bouwjaar: 1ste helft 18de eeuw, 1936
Architect: Leeuwenberg/v. Opstal/Van Houten

(4 afbeeldingen)

Nieuwbouw uit 1936 waarbij een halsgeveltop uit de 1ste helft van de 18de eeuw is herplaatst van elders, één van de eerste Van Houtenpanden.

Voor de benadering, om op nieuwbouw een oude geveltop van dezelfde locatie of van elders opnieuw te gebruiken, ijverde in de jaren dertig bouwinspecteur Eelke van Houten (1872-1970). Dergelijke panden worden Van Houtenpanden genoemd. Deze nieuwbouw uit 1936 heeft een gevel waarop de halsgeveltop uit de 1ste helft van de 18de eeuw afkomstig van een elders gesloopt pand, opnieuw is aangebracht. Van Houten was zelf erg tevreden over deze herplaatsing omdat 'het uiterlijk zoveel mogelijk met het oude stadskarakter in overeenstemming (is) gebracht' en toont dit resultaat als een voorbeeld van zijn benadering om het stadsgezicht te behouden en te herstellen. Dankzij zijn goede contacten met opdrachtgevers en de Schoonheidscommissie wist hij de herplaatsing van gevelfragmenten, waarvan hij zelf een lijst behield, te realiseren. Dit voorbeeld is volgens Van Houten zo geslaagd omdat het moeilijk te zien is dat het hier om een Van Houtenpand gaat: alleen aan de gelijke verdiepingshoogte en de vrij hoge borstweringen is te zien dan het nieuwbouw betreft. De herplaatste top (nr. 2 van de Van Houtenlijst) was afkomstig van Kalverstraat 116. Bij de sloop van dat pand in 1931 wist Van Houten de top aan te kopen voor f. 100,-. Hij bewaarde de top en leurde ermee en kreeg het bij dit pand voor elkaar dat de top opnieuw werd gebruikt. Voor de Schoonheidscommissie, die liever 'eigentijdse' nieuwbouw zag verschijnen, was de gekozen benadering een 'noodoplossing'. Beter een hergebruikte geveltop dan een goedkoop en slecht ontwerp door 'bouwkundigen'. Van Houten nam daarbij het argument van architect A.A. Kok over dat een hergebruikte dus originele geveltop geen namaak is.

Gebruikte literatuur:

• Theo Rouwhorst. Bewaard voor Amsterdam. Historische geveltoppen herplaatst 1945-2015. Amsterdam, 2016: p. 18
  • Walther Schoonenberg. 'De Van Houtenmonumenten. Een reconstructie van de werkwijze van bouwinspecteur Eelke van Houten (1872-1970).' Bulletin KNOB 2012-4: p. 221-231

Adressen: Anjeliersstraat 23 1,2,H
Inschrijvingsdatum: 02-04-1970
Redengevende omschrijving: Huis (uit 1935) vanwege de van elders afkomstige natuurstenen vleugelstukken en afdekking van de top (XVIII a/b).

Anjeliersstraat 23
Anjeliersstraat 23 vóór de sloop in 1935