Bloemgracht 160

De Son

Adres: Bloemgracht 160
Oud adres: MM84, wijk 43, klein nr. 79, kadaster D6713, verponding 2996
Postcode: 1015TT
Bouwjaar: 18de eeuw, 19de eeuw

(2 afbeeldingen)

19de-eeuwse lijstgevel voor een ouder pand, dwarskap. 17de-eeuwse gevelsteen met een zon en de huisnaam De Son. Buurpand heet De Maen.

Op 5 juni 1613 verwierf Mr. Coenraet Stanger, chirurgijn twee erven voor samen 447 gulden, 14 stuivers en 8 penningen. Op deze twee erven werden drie smalle huizen gebouwd: nr. 156, 158 en 160. In 1619 kocht koopman Jan Gras de twee huizen, thans nr. 158 en 160, die in 1648 door Marten Abrahams Cruijft werden vernieuwd (nog steeds is te zien dat de twee huizen één geheel vormen: ze hebben een gezamenlijke dwarskap). Bij de verkoop van nr. 160 in 1656 luidde de omschrijving: 'huis en erf op de Bloemgracht n.z. waar de Son in de gevel staat'. Koper was Barent Lambertsz Welius, van beroep zijdewerkstopper (de vakman die kleine gaatjes in zijden stoffen repareert). In andere aktes wordt hij als koopman opgevoerd en bezat hij goederen in Amerika (Nieuw-Nederland). Op de kaart van Baltazar Florisz. van 1658 zijn de erven al bebouwd. In 1734 was de eigenaar Pieter Ooms.

Adressen: Bloemgracht 160 1,2,H
Inschrijvingsdatum: 14-04-1970
Redengevende omschrijving: Pand met gevel (XVIII) onder rechte lijst (XIX ?). Gevelsteen (XVII ?) waarop een zon en DE SON.

Gevelsteen De Son
Gevelsteen De Son