Wolvenstraat 17

Adres: Wolvenstraat 17
Postcode: 1016EM
Bouwjaar: 3de kwart 18de eeuw
Eigendom: Verkocht door Diogenes in 1972
Restauratie: Diogenes 1966/67 (herbouwd)

(4 afbeeldingen)

Hoge klokgevel in Lodewijk XV-stijl, houten onderpui met twee deuren, bij restauratie met één verdieping verhoogd.

Dit winkel-woonhuis is jarenlang een bouwval geweest. Bij de restauratie werd het huis met een een verdieping verhoogd waardoor het ritme van de straat erop vooruit is gegaan. De restauratie bestendigde ook het niet doorgaan van de verkeersdoorbraak van de Elandsgracht naar de Rosmarijnsteeg waarvoor de straat zou zijn verbreed, met de sloop van de hele gevelwand tot gevolg. Mede door dit soort restauraties is de straat als winkelstraat weer tot leven gekomen.

Gebruikte literatuur:

• H.J. Zantkuijl, Geurt Brinkgreve e.a. Tien jaar Diogenes. Amsterdam: Stichting Diogenes (1970): p. 46-47

Adressen: Wolvenstraat 17 A B
Redengevende omschrijving: Pand met klokgevel (XVIIIc); gesneden bovenhuisdeur (XIXa).