D' Ladder Jacobs

Huisnaam: D' Ladder Jacobs
Oud adres: A76, wijk 8, klein nr. 250, kadaster G1485, verponding 1949
Architect: Philips Vingboons
Opdrachtgever: Pieter de Mayer

(14 afbeeldingen)

Classicistische pilastergevel met in middenrisaliet (drie ramen) vier Toscaanse pilasters, daarboven vier Ionische pilasters over twee verdiepingen, overige raamassen geen pilasters, bekroond door groot driehoekig fronton met ovaal licht en festoen, festoenen, hoog dwarsdak met hoekschoorstenen, gevelsteen met slapende Jacob, dubbele stoep. Spectaculaire restauratie in 1956: pand was in 1868 door architect Cornelis Oudshoorn gewijzigd met een extra verdieping en met een glaskap verhoogd; ongedaan gemaakt en 17de-eeuwse situatie hersteld door reconstructie hoge kap met schoorstenen. Interieur: voorkamer (zijkamer) met interieur uit 1786 in Lodewijk XVI-stijl, o.a. beschilderde behangsels waarschijnlijk van Jurriaan Andriessen (1742-1819).

• Richard Harmanni. Jurriaan Andriessen (1742-1819) 'behangselschilder'. Leiden: Universiteit van Leiden, 2006
  • Wilfred van Leeuwen. 'De Ladder Jacobs. Vingboons, Outshoorn en weer terug'. Binnenstad 305 (sept./nov. 2021)
  • Koen Ottenheym. Philips Vingboons (1607-1678). Architect. Zutpen, 1989: p. 98-99
  • Paul Spies e.a. Het Grachtenboek II. Den Haag, 1992: p. 147-148

Adressen: Oudezijds Voorburgwal 316 A B C D E F G H
Inschrijvingsdatum: 20-10-1970
Redengevende omschrijving: Dubbel huis (1655, door Philips Vingboons). Gevel met pilasters in de door een fronton gedekte middenrisaliet. Versierde stoep (XVIII). Gevelsteen en guirlandes. Inwendig o.a. een Louis XVI kamerbetimmering met geschilderd behang van Jurriaan Andriessen.

De Ladder Jacobs
Detail van de voorgevel met Ionische orde, festoen en gevelsteen