Lauriergracht 12

De Twee Laurierbomen

Adres: Lauriergracht 12
Oud adres: FF249, wijk 38, klein nr. 6, kadaster E4354, verponding 1511
Postcode: 1016RL
Bouwjaar: 1ste helft 17de eeuw, 1ste kwart 19de eeuw

(7 afbeeldingen)

Pand met lijstgevel uit de vroege 19de eeuw, bedrijf en ingang op straatniveau. Interieur: marmeren schouw in Rococo 3de kwart 18de eeuw, 17de-eeuws achterhuisje met sleutelstuk met renaissance-profiel. Opmerkelijk is de met klinkers bestrate gang die naar vroeg-19de-eeuwse bedrijfsgebouwtjes in de tuin leiden, voor steenkoperij en tegelbakkerij uit 1807. Daarachter nog bevindt zich een houten in neogotische vormen gemaakte loggia uit het midden van de 19de eeuw.

Op deze locatie is al enkele decennia Architectenbureau Rappange gevestigd. Dit bureau is een voorzetting van het kantoor van de legendarische architect Jan de Meijer (1878-1950) die in de 1ste helft van de 20ste eeuw niet alleen veel in diverse stijlen gebouwde architectuur heeft gerealiseerd, maar vooral bekend staat als restauratiearchitect. Hij heeft ondermeer voor de Vereniging Hendrick de Keyser gewerkt. Het beeld dat het grote publiek van de vroege 17de-eeuwse bouwkunst heeft, is voor een groot deel zijn werk. Voorbeelden zijn: OZ Voorburgwal 249 (1909), NZ Voorburgwal 75 (1937), Bloemgracht 87-89-91 (1942) en OZ voorburgwal 14 (1943). Opmerkelijk is dat hij alles kon bouwen. Zo is ook Pier 10, een goed voorbeeld van het Nieuwe Bouwen, door hem ontworpen.

Gebruikte literatuur:

• Erik Schmitz, Jan de Meijer, Mayke Haaksman, Jaap Hulscher. 'Lauriergracht 12'. Stadsherstel Nieuwsbrief 60 (maart 2006)

Adressen: Lauriergracht 12 A;Lauriergracht 12 2,3,H
Inschrijvingsdatum: 01-07-1970
Redengevende omschrijving: Pand met gevel met rechte lijst waarboven schilddakje (XIXa). Empire roedenverdeling.

Lauriergracht 12
Lauriergracht 12