Home Binnenstad Objecten Afbeeldingen Berichten Contact

Nieuwezijds Voorburgwal 5

  1. Identificatie
  2. Beschrijving
  3. Register
  4. Afbeeldingen
  5. Google Maps

Adres: Nieuwezijds Voorburgwal 5
Oud adres: L486, wijk 17, klein nr. 99, kadaster F2107, verponding 1203
Gebouwtype: Woonhuis
Geveltype: Halsgevel
Bouwjaar: 17de eeuw, 3de kwart 18de eeuw

17de-eeuwse pilastergevel waarop een halsgevel zat (Vingboons-type), maar in de 18de eeuw werd verbouwd en nieuwe klauwstukken kreeg (onderpui van dezelfde bouwperiode); het afsluitende fronton dateert echter uit de 19de eeuw.

N.B. Deze beschrijving is zo kort omdat wij nog niet de kans hebben gehad dit pand te bezoeken en te beschrijven. Als u vindt dat wij snel langs moeten komen, laat het ons weten!

Monumentenstatus: RM
Monumentennummer: 5910
Adres: Nieuwezijds Voorburgwal 5
Adressen: Nieuwezijds Voorburgwal 5
Inschrijvingsdatum: 13-10-1970
Redengevende omschrijving: PAND met pilastergevel (XVII) onder hals (XVIIIc) met fronton (XIX); gebeeldhouwde stoep XVIIIc, empire deurpartij.

RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.

NZ Voorburgwal 5
NZ Voorburgwal 5

Laatste wijziging: juli 2022

[Over deze website]   [Contact opnemen]   [Inloggen]