Wittenburgergracht 1-3

Brouwerij De Parel

Wittenburgergracht 3-71 (nieuw adres)
Oud adres: 1: T524, wijk 16, klein nr. 1, kadaster H2295, verponding 553
Gebouwtype: Woon/bedrijfspand
Bouwjaar: 3de kwart 17de eeuw

(4 afbeeldingen)

V.m. Brouwerij de Parel. 17de-eeuws bedrijfscomplex bestaande uit een vijf-raams-breed woongedeelte, om een binnenplaats, met omlopend schilddak. Het middeldeel vormt een risaliet ten opzichte van de bedrijfsvleugels ter weerszijden die het uiterlijk van pakhuizen hebben. De achterzijde ligt aan het water.

Op deze locatie, in het oude 17de-eeuwse bedrijfscomplex, was vanaf eind 19e eeuw de kolenhandel van S. Lewijt gevestigd. Samuel Lewijt woonde op de Schippersgracht.

Adres: Wittenburgergracht 3
Adressen: Wittenburgergracht 5 ;Wittenburgergracht 7 ;Wittenburgergracht 9 ;Wittenburgergracht 11 ;Wittenburgergracht 13 ;Wittenburgergracht 15 ;Wittenburgergracht 17 ;Wittenburgergracht 19 ;Wittenburgergracht 21 ;Wittenburgergracht 23 ;Wittenburgergracht 25 ;Wittenburgergracht 29 ;Wittenburgergracht 31 ;Wittenburgergracht 33 ;Wittenburgergracht 35 ;Wittenburgergracht 37 ;Wittenburgergracht 39 ;Wittenburgergracht 41 ;Wittenburgergracht 43 ;Wittenburgergracht 45 ;Wittenburgergracht 47 ;Wittenburgergracht 49 ;Wittenburgergracht 51 ;Wittenburgergracht 53 ;Wittenburgergracht 55 ;Wittenburgergracht 57 ;Wittenburgergracht 59 ;Wittenburgergracht 61 ;Wittenburgergracht 63 ;Wittenburgergracht 65 ;Wittenburgergracht 67 ;Wittenburgergracht 69 ;Wittenburgergracht 71
Inschrijvingsdatum: 27-10-1970
Redengevende omschrijving: V.m. Brouwerij de Parel. Complex (XVIIc) bestaande uit drie werkhuisvleugels en een woonhuis, om een binnenplaats gegroepeerd, onder omlopend schilddak. De vijf traveeën brede woonhuisgevel vormt aan de straatzijde een risaliet ten opzichte van de flankerende werkhuisgevels.

Middengedeelte van het complex
Achterzijde