Blauwburgwal 17-23

Matagalpa

23: RR320, wijk 30, klein nr. 14, kadaster F531, verponding 5216
Postcode: 1015AS
Architect: Th.J. Lammers en K.L. Sijmons
Opdrachtgever: N.V. Koffiehandel Matagalpa

(9 afbeeldingen)

Kantoorgebouw op de hoek Herengracht / Blauwburgwal met in baksteen opgetrokken historiserende gevels, o.a. met quasi-vroeg-19de-eeuwse ramen, met aan de Herengracht een opvallende gevelbeƫindiging in de vorm van een loggia. Gevelsteen met het interieur van een papiermolen is afkomstig van Damrak 98 en hier geplaatst door de Vereniging Vrienden van Amsterdamse Gevelstenen in 1992.

Op de tweede oorlogsdag, 11 mei 1940, omstreeks 11 uur verwoestte een Duitse vliegtuigbom de hoek van de Herengracht en de Blauwburgwal. Diverse bewoners kwamen daarbij om het leven. De explosie veroorzaakte een drukgolf waardoor meerdere mensen uit hun huizen werden geworpen en in de gracht terecht kwamen. De verwoesting was groot: twee panden aan de Herengracht (nr. 105 en 107) en vier aan de Blauwburgwal (nr. 17, 19, 21 en 23), waaronder een fraai hoog hoekpand. Pas in 1952 kwam de nieuwbouw gereed, een kantoorgebouw van de N.V. Koffiehandel Matagalpa, ontworpen door de architecten Th. J. Lammers en K.L. Sijmons. Het meest opvallende element aan het kantoorgebouw is de dakverdieping aan de Herengracht: een loggia ontleend aan de Italiaanse renaissance. Er was veel kritiek op dit eigentijdse element, maar in een artikel in het Maandblad Amstelodamum wordt opgemerkt dat "na nauwgezet aesthetisch overleg, weer een nieuwe vorm van afsluiting naar boven (is) gekozen, evenals vroeger de topgevel en de kroonlijst, voortgevloeid uit practische en aesthetische overwegingen". Aan de Blauwburgwal is het pand lager. Dat was aanvankelijk niet de bedoeling: in het oorspronkelijke plan zou de gootlijst aan de Blauwburgwal op dezelfde hoogte worden doorgezet, waardoor de dakvensters gewone ramen hadden kunnen worden. Dit stuitte op bezwaren van de Commissie voor de Oude Stad.

Adressen: Blauwburgwal 17 ;Blauwburgwal 19 ;Herengracht 107

Gevelsteen met het interieur van een papiermolen.