Brouwersgracht 130-134

Willibrordus en Johannes

Oud adres: 130: TT147, wijk 52, klein nr. 50, kadaster D5924, verponding 1632
134: TT145, wijk 52, klein nr. 51, kadaster D5924, verponding 1632
Postcode: 1013HA
Bouwjaar: ±1670, 2de helft 19de eeuw, 1953

(18 afbeeldingen)

Tussen Brouwersgracht 130 en 134 leidt een smalle gang naar een oud-katholieke schuilkerk op nummer 132, de Willibrordus en Johannes. De schuilkerk is door verbouwingen ernstig aangetast, maar aan het huidige bedrijfsgebouw is aan de zijgevels en de kap nog duidelijk de schuilkerk af te lezen. In het interieur zijn de galerijen (zonder balustraden) nog aanwezig.

De katholieke schuilkerk de Willibrordus en Johannes achter Brouwersgracht 130-134 dateert uit ca. 1670. Sinds de 19de eeuw staat er een ander gebouw aan de gracht, maar ook daarin was een ingang naar de schuilkerk opgenomen. De kerk was gebouwd door de vermogende pastoor Justus Moederson en wordt 'groot' genoemd op de lijst van 26 'paapse vergaderplaatsen' van 1681. De kerk is aangetast door een verbouwing in 1953, maar goed te reconstrueren. De ruimte van 18 x 12 m had aan drie van de vier zijden een galerij op zuilen met daartussen een smalle diepe opening. Doordat de galerijen niet tot aan de altaarwand doorliepen, ontstond een pseudo-transept. Bijzonder is dat het tongewelf in het midden boven de opening een koepelvormige lantaarn heeft. De kerk lag niet op de begane grond, maar op een verdieping, bereikbaar via een lange trap in een gang vanaf de straat. Door de verbouwing van 1953 is veel verloren gegaan. Zo was er nog een 17de-eeuws trappenhuis met eikenhouten balustrade. De koepel was oorspronkelijk een pseudo-koepel opgenomen in de kap, maar tegenwoordig - door de verkleining van de kap - steekt deze uit de kap en is afgedekt door een tijdelijke dakbedekking.

• Ir. R. Meischke. 'Amsterdamse kerken van de zeventiende eeuw.' KNOB-Bulletin 12 (1959): p. 87-130
  • Herman Pinkse. 'Schuilkerk op de Brouwersgracht.' Binnenstad 231 (nov. 2008)