Home Binnenstad Objecten Afbeeldingen Berichten Contact

Frederiksplein 52

  1. Identificatie
  2. Beschrijving
  3. Register
  4. Afbeeldingen
  5. Google Maps

Adres: Frederiksplein 52
Gebouwtype: Handelsgebouw/kantoor
Geveltype: Lijstgevel
Bouwjaar: 1936
Architect: J. Ponsen

(3 afbeeldingen)

Administratiegebouw voor de firma Turmac, de Turkish Macedonian Tobacco Company (een sigarettenfabrikant uit Zevenaar, verhuisde in 1966 naar Buitenveldert). Nog steeds in gebruik als kantoorgebouw. Gevelontwerp doet denken aan Herengracht 286 (1920).

N.B. Deze beschrijving is zo kort omdat wij nog niet de kans hebben gehad dit pand te bezoeken en te beschrijven. Als u vindt dat wij snel langs moeten komen, laat het ons weten!

Monumentenstatus: GM
Monumentennummer: 205013
Adres: Frederiksplein 52
Adressen: Frederiksplein 52
Inschrijvingsdatum: 22-03-2005
Redengevende omschrijving: geen beschrijving

RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.

Frederiksplein 52 (© Walther Schoonenberg)
Frederiksplein 52
Bouwtekening
Bouwtekening
Ontwerptekening voorgevel
Ontwerptekening voorgevel

Laatste wijziging: januari 2022

[Over deze website]   [Contact opnemen]   [Inloggen]