Noordermarkt 32

Adres: Noordermarkt 32
Oud adres: PP626, wijk 50, klein nr. 33, kadaster D3277, verponding 5485
Postcode: 1015MZ
Bouwjaar: 1880, 1ste helft 20ste eeuw, 2018

(14 afbeeldingen)

Pand verbouwd in 1880 (met een verdieping verhoogd) werd in de 20ste eeuw opnieuw, op lelijke wijze, gewijzigd. Bij de restauratie en verbouwing van 2018 werd een klokgeveltop opgemetseld en voorzien van aanzetstukken, banden en fronton van elders, een samengestelde top van verschillende fragmenten.

Het idee om geveltoppen van gesloopte opnieuw te gebruiken op andere panden zonder top dateert van vóór de Tweede Wereldoorlog en is naar eigen zeggen uitgevonden door bouwinspecteur Eelke van Houten (1872-1970). Er zijn onder zijn begeleiding honderden gebeeldhouwde toppen, vooral in de jaren dertig, voor de stad behouden gebleven (zie bijvoorbeeld Anjeliersstraat 23). Na de oorlog werd de methode op grote schaal nagevolgd door Stadsherstel. In onze eeuw is er geen actief beleid meer om geveltoppen in te stad te herplaatsen. Integendeel, men wil zo snel mogelijk van de laatste restanten af. Dit is één van de laatste herplaatste geveltoppen. De banden van de klokgevel zijn door Tobias Snoep bijgemaakt om tot een complete top te komen. Puriteinen zullen er wellicht over vallen dat er nu twee stijlen door elkaar zijn gebruikt. Het is een samengestelde top: het fronton is in Lodewijk XIV- en de aanzetstukken in Lodewijk XV-stijl van verschillende gesloopte panden. De leek zal dat niet opvallen. Kenners zullen hier trouwens meteen zien dat het om herplaatste gevelfragmenten gaat; ook omdat de top wat hoog zit en het zolderraam daardoor naar beneden lijkt te zijn gezakt: de extra verdieping uit 1880 is gehandhaafd. Gevolg: zeer hoog oprijzende gevel.

Noordermarkt 32
Noordermarkt 32