Oud adres: 373: II405, wijk 29, klein nr. 127, kadaster F94, verponding 4971
375: II406, wijk 29, klein nr. 128, kadaster F94, verponding 4973
377: II407, wijk 29, klein nr. 129, kadaster F94, verponding 4974
Postcode: 1016BC
Bouwjaar: ±1880Â

(4 afbeeldingen)

Drie typisch-laat-19de-eeuwse panden, nr. 373, 375 en 377, met lijstgevels die je in de Pijp of de Kinkerbuurt zou verwachten. Ze zijn gebouwd na de sloop van het Hamerhofje in 1878 (vandaar het verspringen van de huisnummering, hofje was 373-387).

Het Hamerhofje werd begin 17de eeuw gesticht door Catharina Speyart en ontleende zijn naam aan het woonhuis van Catharina: Den Hamer op 't Water (het Damrak). De huisjes werden ook wel de 'Verdriethuisjes' genoemd omdat het volgens de overlevering gebouwd zou zijn om het uitzicht van een broer aan de overzijde te bederven. Toen in 1877 het hofje - samengevoegd met het Brouwershofje in de Wijdesteeg - verhuisde naar Marnixstraat 281 werd het hofje opgeheven en gesloopt en kon een klein stukje projectontwikkeling beginnen die resulteerde in de drie woonhuizen die er nu staan.

Het hofje bestond uit een blokje huisjes van slechts één bouwlaag met kap rondom een binnenplaats en lag lager dan het huidige straatniveau, zoals op oude foto's duidelijk te zien is. Bij werkzaamheden op het achtererf van Wijde Heisteeg 7 werd een restant van het hofje aangetroffen, een bouwmuur, op het niveau van de kelder.